ΠΙΤΣΟΣ: Σε άλλες χώρες θα παράγoνται πλέον τα προϊόντα με την επωνυμία «Πίτσος», μετά την απόφαση της γερμανικής μητρικής BSH να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στην Αττική, στο Ρέντη, από το τέλος του 2018, βάζοντας έτσι τίτλους τέλους σε μια επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1865 και παρήγαγε λευκές συσκευές και συναρμολογούσε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, ακολουθώντας τη φθίνουσα πορεία παραγωγής άλλων επωνυμιών του κλάδου που έκλεισαν τα εργοστάσιά τους.
Εξαίρεση αποτελούν οι θερμοσίφωνες, όπου ακόμη υπάρχει ελληνική παραγωγή. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αναλυτών, στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή η παραγωγική δραστηριότητα του χώρου περιορίζεται σε ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό από μικρομεσαίες εταιρείες (61 τον αριθμό), με την πλειονότητα αυτών να κάνει τζίρο κάτω των 5 εκατ. ευρώ.
Η «Πίτσος» ήταν η πρώτη επένδυση της γερμανικής BSH εκτός Γερμανίας το 1977. Το θέμα του εργοστασίου της είχε τεθεί στο τραπέζι της διοίκησης της BSH πριν από δύο χρόνια, όταν ολοκληρώθηκαν οι μετοχικές αλλαγές στην εταιρεία και αποχώρησε η Siemens από το αρχικό σχήμα της Bosch Siemens Hausgeraete SA, το οποίο όμως διατήρησε την επωνυμία BSH. Στο Ρέντη υπήρχαν δύο εργοστάσια που συστεγάζονταν για την παραγωγή ψυγείων και κουζινών.
Το εργοστάσιο των ψυγείων έκλεισε και το εναπομείναν εργοστάσιο για την παραγωγή κουζινών και εντοιχιζόμενων φούρνων ενισχύθηκε παράγοντας 220.000 τεμάχια τον χρόνο. Όμως η διοίκηση της μητρικής εταιρείας BSH ανακοίνωσε πως προχωρά στην παραγωγή νέας γενιάς κουζινών, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά η οποία από το 2017 θα σταματήσει τελείως να παράγεται. Από αυτή την εξέλιξη είχε εξαιρεθεί το εργοστάσιο της Ελλάδας.
Υπήρχε πρόταση για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αθήνας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του και τη διατήρηση της λειτουργίας του, κάτι που δεν έγινε τελικά, με αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωσή του. Tο brand θα παραμείνει μιας και ανήκει στην BSH αλλά θα παράγεται σε άλλες χώρες. Οι περιοχές όπου παράγει η εταιρεία βρίσκονται σε Τουρκία, Πολωνία και Κίνα.
Σύμφωνα με την BSH «εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017, η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη ιδίως μετά τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια.
[irp posts=”155312″ name=”Πίτσος: Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο”]
Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας για διάστημα ενός επιπλέον έτους. Μεταφέροντας στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, η εταιρεία επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας».
Nα σημειωθεί πως το μερίδιο αγοράς της «Πίτσος» στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε διαμορφωθεί στο 15% στα ψυγεία και στο 40% στις κουζίνες. Η BSH συνολικά είναι market leader στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών (λευκές συσκευές -κουζίνες και εντοιχιζόμενα- μικροσυσκευές και απασχολεί 500 άτομα σε όλη τη χώρα από 1.100 το 2000.
Στο εργοστάσιο της «Πίτσος», στο Ρέντη, απασχολούνται 250 άτομα και όπως επισημαίνεται στην εταιρική ανακοίνωση, «η προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις νέες ανάγκες θα υλοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση και ενίσχυση των εργαζομένων. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017».
Πολιτικές αντιδράσεις
Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει η Ντόρα Μπακογιάννη για το κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος -νυν BSH Hellas-, τονίζοντας πως έπρεπε να ασκηθεί πίεση για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Καταλήγοντας, τόνισε πως «”η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση, η οποία θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί τα συμφέροντα του Δημοσίου και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η σημερινή φθίνουσα κατάσταση είναι καταστροφική για την πορεία της χώρας», γράφει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.