Της Νένας Μαλλιάρα
Νέα δεδομένα και στο “κούρεμα” οφειλών δανειοληπτών, θα ισχύσουν στις τελικές ρυθμίσεις δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε “κουρέματα” οφειλών με… οπισθοβαρή χαρακτήρα αντί του εμπροσθοβαρούς που προωθούσαν μέχρι πρότινος, εφαρμόζοντας πλήρως τα κριτήρια που απαιτούνται για την αξιολόγηση ενός δανειολήπτη ως συνεργάσιμου.
Στην πράξη, οι ρυθμίσεις δανείων που επίκεινται στο πλαίσιο της τελικής “συνδιαλλαγής” τράπεζας και οφειλέτη δανειολήπτη, δεν θα ξεκινούν με αφετηρία ένα “κουρεμένο” ποσό δανείου και ρύθμιση στο νέο ποσό. Αντιθέτως, η συμφωνία της ρύθμισης του δανείου θα ξεκινά με αναφορά στο σύνολο της οφειλής και στην πορεία, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και εξυπηρετεί ομαλά τις νέες δόσεις δανείου που θα προκύπτουν από τη ρύθμιση, θα μπορεί να διαπραγματευθεί “κούρεμα” του υπόλοιπου της οφειλής. Έτσι, ο δανειολήπτης που θα προχωρεί σε ρύθμιση με την τράπεζα, θα έχει την υπόσχεση ότι δικαιούται “κούρεμα” του δανείου του, όχι μία αλλά περισσότερες φορές στη διάρκεια της αποπληρωμής του, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένει συνεργάσιμος με την τράπεζα.
Το ύψος του “κουρέματος”, το οποίο θα ισχύσει για όλα τα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 30%.
Στην περίπτωση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων που θα προχωρήσουν σε τελική ρύθμιση, το “κούρεμα” της οφειλής υπολογίζεται σε 20% – 30% και θα χορηγείται εφόσον έχει προηγηθεί α) μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής του δανείου, β) επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και γ) ανάληψη του μάνατζμεντ της εταιρίας από την τράπεζα. Όπως εκτιμάται από την εικόνα των προβληματικών επιχειρηματικών χορηγήσεων που έχουν οι τράπεζες, ένα “κούρεμα” δανείων της τάξεως του 20% – 30% είναι αρκετό ώστε οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες.
Σημειώνεται ότι η νέα τακτική που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες στο “κούρεμα” δανείων εντάσσεται στις μακροπρόθεσμες λύσεις ρυθμίσεων και είναι συμβατή με τον νέο υπολογισμό των επισφαλών “ανοιγμάτων” των τραπεζών.
Ειδικότερα, πλέον ένα ρυθμισμένο δάνειο δεν κατατάσσεται αυτομάτως στα εξυπηρετούμενα, αλλά σε μια ενδιάμεση κατηγορία, την forborneNPE.Στην κατηγορία αυτή θα παραμένουν τα ρυθμισμένα δάνεια για μία περίοδο 1 – 2 ετών προτού πιστοποιηθεί από την πορεία αποπληρωμής τους ότι δεν κινδυνεύουν να ξαναγίνουν μη εξυπηρετούμενα, και κατόπιν θα μπορούν να θεωρηθούν ως υγιώς εξυπηρετούμενα.