Προς τα κάτω ο ΕΝΦΙΑ εντός του 2020 – Όλα τα Νέα για το Κτηματολόγιο – Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες.
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση φόρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως είπε η ασφαλής εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020» προσθέτοντας ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Ξεκαθάρισε, ότι «οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».
«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5 στο πλεόνασμα» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β΄ εξάμηνο του 2019 όταν με ασφάλεια δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».
Προς τα κάτω ο ΕΝΦΙΑ εντός του 2020 – Όλα τα Νέα για το Κτηματολόγιο – Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.
Αναφερόμενος στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είπε ότι είναι:
1. η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτόυς που προβλέπουν οι θεσμοί. Όπως είπε για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%
2. η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια όταν συνέτασαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους
3. η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού αυτά του ΔΝΤ
4. η χρήση των ANFA και SMP’s για αναπτυξιακούς λόγους
«Το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση δεν βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πράκτικές όπως οι μειώσεις των φόρων» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
Τοποθετώντας το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι «μια πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι περίπου τον Μάιο καθώς τότε η χώρα πρέπει να καταστήσει μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την επόμενη 4ετια αλλά η πραγματική καταληκτική ημερομηνία είναι ο Οκτώβριος του 2020».
«Η κυβέρνηση, η χώρα και οι πολίτες έχουν κάνει τα πάντα το τελευταίο 6μηνο για να καταφέρουν την αναβάθμιση της οικονομίας» προσθεσε.
Αποκάλυψε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει «καθώς έχουν προκύψει κάποιες έκτακτες πρόσθετες δαπάνες για το μεταναστευτικό, να εξαιρεθούν οι δαπάνες από τα δημόσια οικονομικά κατά πρόγραμμα γιατί δεν μπορούσε να υπολογιστεί όταν ετίθεντο οι στόχοι για 3,5% το 2020».
Προς τα κάτω ο ΕΝΦΙΑ εντός του 2020 – Όλα τα Νέα για το Κτηματολόγιο – Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών τον Μάιο
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α΄ κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019.
Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».
Προανήγγειλε, δε, ότι «επιδιωκουμε νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα έχει ενσωμάτωση όλων των υπαρχόντων εργαλείων. Θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Εκτιμώ ότι μετά το 4μηνο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε».
Διευκρίνισε, δε, ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι 1 στους 4 μπορεί και δεν πληρώνει και βρίσκει καταφύγιο. Οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να βγάλει στη σέντρα αυτή την κατηγορία των πολιτών».
Προς τα κάτω ο ΕΝΦΙΑ εντός του 2020 – Όλα τα Νέα για το Κτηματολόγιο- Οι περιοχές για το Κτηματολόγιο
Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται – με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό – να «ανοίξουν» οι οικονομικές εισφορές προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Χανιά, Ηράκλειο (μισό) και Θεσπρωτία – Κέρκυρα. Το Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες προαναφερόμενες περιοχές αποτελούν τις τελευταίες πέντε συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης (που είναι τώρα σε εξέλιξη) οι οποίες έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων. Αυτές οι συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας.
Οι νέες αναρτήσεις
Λίγο νωρίτερα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ξεκινά και η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Στη συνέχεια ακολουθούν: Κάτω Αχαΐα/Ρίο στις 3 Μαρτίου 2020, οι Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου – Θεσσαλονίκης στις 17 Μαρτίου, η Αμαλιάδα στις 22 Μαρτίου, οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας την 1η Απριλίου, η Τσαγκαράδα στις 2 Μαΐου, το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη στις 27 Μαΐου, η Ακράτα την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2020 η Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.
Φόρμουλα επίλυσης προβλημάτων…
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για Βριλήσσια, Σαρωνίδα/Λαυρεωτική προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των διεκδικήσεων του Δημοσίου εναντίον χιλιάδων ιδιοκτητών. Την ίδια ώρα, από το Κτηματολόγιο αναζητούν μια φόρμουλα για την επίλυση ανάλογων θεμάτων, έστω και σε επίπεδο ενστάσεων. Για παράδειγμα, να μην επιβάλλεται η παρουσία του ιδιοκτήτη στην επιτροπή ενστάσεων.
Ενα εκατομμύριο ενστάσεις
Από το Κτηματολόγιο εκτιμούν πως με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης οι εντάσεις μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο (!). Αυτός είναι και ο λόγος που επεξεργάζονται μια σειρά από λύσεις, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση των ειδικοτήτων – πέραν των τοπογράφων και των δικηγόρων – που θα παίρνουν μέρος στις επιτροπές ενστάσεων (οι πολιτικοί μηχανικοί), το ελκυστικότερο οικονομικό περιβάλλον κ.ά.
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020 αναμένεται να πάρει το πράσινο φως μια σειρά από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η έκδοση πιστοποιητικών εγγραπτέων πράξεων (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, οι δικηγόροι θα μπορούν να κάνουν έλεγχο εκ του μακρόθεν, ενώ αναπτύχθηκε και μια εφαρμογή (θα τεθεί σε εφαρμογή στις 27 Ιανουαρίου) όπου ο τοπογράφος μηχανικός θα παίρνει άμεσα απάντηση για το αν ο πελάτης του μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη λύση που προτείνει όταν υπέβαλε την ένσταση. Παράλληλα, από το Κτηματολόγιο έχουν δρομολογήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων. Η ψηφιοποίηση του 1 δισ. σελίδων θα γίνει με δυο διαγωνισμούς (με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 60-70 εκατομμυρίων ευρώ).