Πρώτη κατοικία και κούρεμα δανείων: Συνολικό «κούρεμα» και για τα υπόλοιπα δάνεια, πέραν των στεγαστικών, αναμένεται ότι θα προσφέρουν οι τράπεζες από το φθινόπωρο σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στο πλαίσιο των προσπάθειων τους για περιστολή των ληξιπρόθεσμων χαρτοφυλακίων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπαγόμενοι στον νέο νόμο (ν. 4605/2019) που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου, θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να ευνοηθούν και για τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα σχέδια εξετάζονται και σε πολιτικό επίπεδο, από την Κυβέρνηση αφού σύμφωνα με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, απώτερος σκοπός είναι να υπάρξει πραγματική ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ύστερα και από την επέκταση των «120 δόσεων» που αποφασίστηκε πρόσφατα και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε Δημόσιο, ταμεία και ΟΤΑ.
Ποιους αφορά
Πρόκειται για δανειολήπτες με δάνεια 9 – 10 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα ενθαρρυνθούν να κλείσουν συνδυαστικά και τις υπόλοιπες οφειλές τους. Πρόκειται για ανείσπρακτα από πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια που κινούνται πέραν των δανείων που φέρουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία και ως εκ τούτου δεν πληρούν το βασικό κριτήριο για να εμπίπτουν στις διατάξεις ρύθμισης του ν. 4605.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον ν. 4605 από πλευράς υπερχρεωμένων δανειοληπτών, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς πιστεύουν πολύ στη λειτουργικότητα του νέου νόμου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Από τα περίπου 17 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 (Κατσέλη), περίπου το 40% αυτών έχει πάρει οριστική απόφαση. Δάνεια περίπου 9 – 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία απόφασης (είτε π.χ. γιατί εκκρεμεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, είτε γιατί ο δανειολήπτης έχει πάρει αναβολή).
Αποσυμφόρηση
Στόχος, να τους προτείνουν ρυθμίσεις του συνολικού τους χρέους, προκειμένου έτσι να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια προς όφελος της ταχύτερης επίλυσης υποθέσεων του ν. Κατσέλη.
Κατόπιν αυτού, στο NPL Committee της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι τράπεζες συμφώνησαν να απευθυνθούν στους οφειλέτες που έχουν και χρέη χωρίς εξασφαλίσεις, δίνοντάς τους λύσεις ρύθμισης αντίστοιχες με αυτές που θα λάμβαναν από το δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4605/2019 παρέχει όλα τα εχέγγυα από πλευράς διαδικασιών (αυτοματοποιημένη ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «κούρεμα» οφειλής και κρατική επιδότηση) για να λειτουργήσει θετικά προς την ελάφρυνση του χρέους των ιδιωτών και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Αιτήσεις
Από την πλευρά της, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά ότι κατ’ ελάχιστον θα υποβάλουν αίτημα προστασίας και ρύθμισης της οφειλής τους 130.000 δανειολήπτες – στεγαστικών, μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων με προσημείωση σε πρώτη κατοικία – ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι τους 180.000. Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας». Τέλος, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν ευνοϊκότερες αναπροσαρμογές για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, αναφέρει το pelop.gr.