Έκλεισε στις 13:15 ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για το reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ το απόγευμα αναμένεται η τελική τιμολόγηση.
Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap (το οποίο κινείται στις 8 μ.β) δηλαδή στην περιοχή του 0,98%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μ.β + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%. Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 0,9%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά την έκδοση του Ιανουαρίου, το τελικό επιτόκιο (απόδοση) είχε διαμορφωθεί στο 0,807% (100 μονάδες βάσης συν το mid swap) από το αρχικό των 110 μ.β. (συν mid swap), και το κουπόνι στο 0,75%. Στο reopening το τελικό επιτόκιο αναμενόταν να είναι υψηλότερο, άλλωστε χθες και μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την “έξοδο” η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε στο 0,87%, ενώ σήμερα το πρωί κινούνταν στο 0,855%, ωστόσο στόχος είναι το spread θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από εκείνο του Ιανουαρίου και κοντά στις 115 μ.β έναντι 135 μ.β.
Ανάδοχοι τις έκδοσης είναι οι έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Αν και υπήρξαν προτάσεις από τους Primary dealers και για έκδοση νέου τίτλου, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να ακολουθήσει την οδό του re-opening έτσι ώστε να πετύχει έναν από τους βασικούς του στόχους που είναι η βελτίωση της ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους. Το 10ετές ομόλογο έχει μέγεθος 3,5 δισ. ευρώ και έτσι αναμένεται να αυξηθεί στα 5,5 δισ. ευρώ περίπου, ικανοποιώντας τη ζήτηση των επενδυτών. Άλλωστε έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί 10ετία, κάτι που είχε στο μυαλό του ο ΟΔΔΗΧ τον Ιανουάριο όταν εξέδωσε τον τίτλο με διάρκεια 10 και μισό έτη.
Στην ερώτηση του γιατί επιλέχθηκε να γίνει τώρα η έξοδος, η απάντηση είναι πως ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες που κυριαρχούν στην αγορά αυτή τη στιγμή, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ όπου έχει “σβήσει” το σενάριο του tapering του προγράμματος PEPP το οποίο πριν λίγες εβδομάδες είχε οδηγήσει σε πιέσεις στα ομόλογα. Επιπλέον, οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους ιταλικούς, και αυτό οφείλεται στην “τεχνητή” έλλειψη ελληνικών ομολόγων, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως το “φυσιολογικό” είναι η Ελλάδα να διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα ή λίγο υψηλότερα από την Ιταλία, πάντως όχι χαμηλότερα.
Ο ΟΔΔΗΧ παράλληλα αποφάσισε να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη χθεσινή έκδοση του 10ετούς της Ιταλίας και πριν την έκδοση-μαμούθ που αναμένεται να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα από την Ε.Ε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως από τον Απρίλιο είχε τεθεί ο στόχος για δύο εκδόσεις έως τον Ιούνιο, εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες στην αγορά, και έτσι μετά το 5ετές ο δρόμος για το reopening ήταν ανοιχτός και ο ΟΔΔΗΧ το “εκμεταλλεύτηκε”.
Το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί έτσι τη στρατηγική της εμπροσθοβαρούς εκδοτικής δραστηριότητας, με 9 δισ. ευρώ να έχει αντλήσει έως τώρα το 2021 από τις αγορές, συν 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ελληνικών τίτλων με τις συστημικές τράπεζες, και έτσι είναι πιθανό η σημερινή έκδοση να είναι η τελευταία ή η προτελευταία για το έτος. Την τελική “απόφαση” θα την ορίσει η πορεία της πανδημίας και της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ καθώς έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 25,68 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, τη στιγμή που το ίδιο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει 18,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαβρώνονται σε υψηλά επίπεδα και στα 33,7 δισ. ευρώ.