Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η εξέλιξη των κόκκινων δανείων είναι τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν την τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των τραπεζών με τους Θεσμούς, οι εκπρόσωποι των οποίων θέλουν να έχουν άμεση επαφή με εκείνους που διαχειρίζονται την “καθημερινότητα” των προβλημάτων και που σε συγκεκριμένα θέματα έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά τον νέο Πτωχευτικό νόμο για παράδειγμα, η δυνατότητα στον οφειλέτη να σβήνει εντελώς το χρέος του με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του, χωρίς ταυτόχρονα να εξετάζεται αν αυτός έχει πρόσθετα εισοδήματα με τα οποία μπορεί να αποπληρώνει αναλογικά τις οφειλές του, οι τραπεζίτες έχουν εκφράσει την πλήρη άρνησή τους στην Κυβέρνηση.
Επίσης, διαφωνία υπάρχει και για το πως θα λειτουργεί ο κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, επιτρέποντάς τους, έναντι ενοικίου να συνεχίσουν να διαμένουν στο ακίνητό τους. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτός θα καταβάλλει το ενοίκιο στο Δημόσιο ούτε ότι θα υπόκειται στις συνέπειες της έξωσης αν δεν το καταβάλλει, υποστηρίζεται από τους Θεσμούς.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην PriceWaterhouseCoopers την εκπόνηση εναλλακτικών λύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελεγκτική έχει προτείνει την τιτλοποίηση των κατοικιών που θα περιέρχονται στην κατοχή του κρατικού φορέα και την αποπληρωμή των ομολογιών που θα εκδοθούν με τα έσοδα ενοικίων. Στο τραπέζι υπάρχει και η λύση σύμπραξης ιδιωτικών κεφαλαίων στο νέο φορέα, με ανάθεση του management.
Θέμα αιχμής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που από τα 60,9 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, θα βρεθούν εξ αιτίας της κρίσης του κορονοιού αυξημένα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Με τις τιτλοποιήσεις μέσω του “Ηρακλή” αναμένεται ελάφρυνση των τραπεζών κατά 30 περίπου δισ μέχρι το τέλος του έτους.