Η Ελλάδα “εισέπραξε” στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ένα “ναι” και ένα “όχι” στα “αιτήματά” της.
Το “ναι”, αφορά στην πρόωρη, μερική αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, υπ΄την αίρεση ότι θα συμφωνήσουν και οι Ευρωπαίοι δανειστές της. Το “όχι”, αφορά στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.
Την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.
Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.
Ερωτηθείς ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, επέμεινε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί .
«Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τόσο στις συντάξεις όσο και στο φορολογικό είναι κρίσιμης σημασίας, όχι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους -που είμαι σίγουρος ότι θα τους πετύχει-, αλλά για να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να αποκατασταθούν οι δημόσιες δαπάνες που συμπιέστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να δυσκολεύεται το Δημόσιο να παρέχει υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζεται ένα φιλικό μείγμα μέτρων. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό μείγμα πολιτικής».
Η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας αυτό το σαββατοκύριακο για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης χρέους, αναφέρει το Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος μίλησε στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την κίνηση, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι στις 3 Απριλίου είχε μεταδώσει ότι η Ελλάδα σκέφτεται την έκδοση νέου ομολόγου στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024.
Το επιτόκιο αυτών των δανείων φτάνει το 5%, ενώ εκείνα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μέσω του ΕSM, έχουν επιτόκιο 0,9%. Τέλος, το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει το «μαξιλάρι» των περίπου 27 δισ. ευρώ, ένα ποσό επαρκές έως το 2021, χωρίς άντληση χρημάτων από τις αγορές.
Η συνάντηση Τσακαλώτου- Λαγκάρντ
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.
Νωρίτερα και ο Πολ Τόμσεν, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.