Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

Σχέσεις Στουρνάρα – Μαξίμου και “μαύρα σύννεφα” συνέχεια…

TechTeam από TechTeam
10/10/2019 16:39
σε HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εμείς τα έχουμε πει από πολύ νωρίς ότι ο διοικητής της ΤτΕ εδώ και καιρό βαδίζει σε περιβάλλον ασταθές για τον ίδιο αφου ούτε στην ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ δεν παραβρέθηκε…

Το γνωστό ρητό “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά” ταιριάζει γάντι στην περίπτωση μας. Αφού όλα δείχνουν πως υπάρχουν “μαύρα σύννεφα” στις σχέσεις Στουρνάρα με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, το οποίο ως γνωστόν εκτελεί και υλοποιεί εντολές του Μεγάρου Μαξίμου.

Και γα να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το Ιταλικό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων (σχέδιο “Ηρακλής”) υιοθετεί η κυβέρνηση “αδειάζοντας” επί της ουσίας τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με το Μαξίμου βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, ενώ δεν μιλάει καν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση εγγυήσεων 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν σε βάθος χρόνου τις εγγυήσεις και τα επιτόκια.

Γι’ αυτό οι τραπεζίτες προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες αλλά τελικά αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με το σχέδιο.

Πρόκειται για αντιγραφή του σχεδίου που εφάρμοσε η Ιταλία η οποία μάλιστα είχε προκρίνει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης και τα λόμπι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προωθούσαν δικό τους σχέδιο η εφαρμογή του οποίου αναβάθμιζε τον ρόλο του Γιάννη Στουρνάρα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ελέγχοντας στην ουσία τη λειτουργία και τη διοίκηση των τραπεζών.

Τελικά η κυβέρνηση αγνόησε το σχέδιο Στουρνάρα ο οποίος για πρώτη φορά βρίσκεται σε κατάσταση απομόνωσης από την κυβέρνηση ενώ ως γνωστόν έχει διαρρήξει και κάθε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Παζάρι» κυβέρνησης και τραπεζών για το σχέδιο «Ηρακλής»
Αναλυτική ενημέρωση έχει παρασχεθεί στις τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών και τους οικονομικούς του συμβούλους για το σχέδιο «Ηρακλής», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, μέσω ειδικού σχήματος εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan που λειτουργεί ως σύμβουλος του Δημοσίου έχει παράσχει αναλυτική ενημέρωση στα πιστωτικά ιδρύματα για το Asset Protection Scheme και έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των παρατηρήσεών τους στο τελικό σχέδιο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και εστάλη προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Άλλωστε σε αυτό το σχέδιο αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την σύντομη παρουσία του στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM και ο επικεφαλής του Αντρέα Ένρια θεωρούν μονόδρομο την εφαρμογή του «Ηρακλής» στην τρέχουσα του μορφή, παρά το γεγονός ότι θα απαιτηθούν 9 δισ. ευρώ εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό είναι «αναγκαίο κακό» για να αποσυρθούν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Πάντως, προκειμένου να είναι διασφαλισμένο το Δημόσιο, ότι ενδεχόμενη κατάπτωση των εγγυήσεων δεν θα βαρύνει το χρέος και δεν θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους, έχει προβλεφθεί ένα «ασφάλιστρο κινδύνου», ήτοι μια προμήθεια μεσοσταθμικού ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως, που στο τέλος της δεκαετούς λειτουργίας του Asset Protection Scheme θα οδηγήσει στο σχηματισμό ενός «κουμπαρά» 2 δισ. ευρώ.

Αυτός ο κουμπαράς θα μπορεί να απορροφήσει το κόστος κατάπτωσης του 20% των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο, ήτοι θα καλύπτει σχεδόν όλο το ρίσκο του Asset Protection Scheme.

Αν και οι τράπεζες αρχικά φέρονται να είχαν αποδεχθεί το σχετικό σχέδιο, πλέον θέλουν να αρχίσουν να καταβάλουν το ασφάλιστρο κινδύνου με καθυστέρηση -ειδικά διότι το υφιστάμενο σχέδιο προβλέπει γενναίες καταβολές μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια, αντιγράφοντας σε αυτό το μοντέλο του Asset Protection Scheme που ίσχυσε στην Ιταλία.

Στη βάση αυτή οι τράπεζες ζητούν τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μην αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior ομολόγου που θα φέρει την κρατική εγγύηση.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και ειδικά ο SSM θα αποδεχθούν ένα τέτοιο χειρισμό, ο οποίος ακολουθήθηκε και στην ιταλική περίπτωση.

Ετικέτες: #ΜΑΞΙΜΟΥΖΑΒΒΟΣΜητσοτάκηςοικονομίαΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΤτΕ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε στο ανάκτορο «Θαρθουέλα»

12/01/2026 | 22:00 - Ενημέρωση 13/01/2026 | 00:00
Featured

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σάντσεθ: Η Ελλάδα πέρασε από την κρίση του ευρώ στην προεδρία του Eurogroup

12/01/2026 | 21:05 - Ενημέρωση 13/01/2026 | 00:04
Featured

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Οι αγρότες των 57 μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής είναι αποφασισμένοι να μην κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

12/01/2026 | 13:47
Featured

Μαρινάκης: Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα

12/01/2026 | 12:53
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ : Προγνωστικά και αγώνες


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:«Emily Thompson» και 48 ώρες πολιτικού σοκ στην Κύπρο: παραιτήσεις, έρευνες και το “καθαρά χέρια” του Χριστοδουλίδη

    155 shares
    Share 62 Tweet 39
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ από τα 58,5 το 2026: Οι «κλειδωμένοι» πριν τα 62, οι παγίδες και οι 7 μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

    141 shares
    Share 56 Tweet 35
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ LIVE:Χιονιάς πανελλαδικής κλίμακας: στα λευκά Ηλεία, Μεσσηνία και Σέρρες – Χιόνια σε Βίλια και Πάρνηθα

    135 shares
    Share 54 Tweet 34
  • Ανατροπή δεδομένων: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη – Τι συνέβη

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • 7 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ – 4 κρίσιμες διορθώσεις – 1 στενό deadline: Τι έρχεται για τσεκ, συνδεδεμένες και monitoring έως Μάρτιο 2026

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΑΣΕΠ 2026: 2.701 μόνιμες προσλήψεις ΤΕ και δεκάδες θέσεις σε Δήμους – Ποιοι προηγούνται, πού ανοίγουν άμεσα

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ  – ΚΑΙΡΟΣ 2026 – Live εικόνα από όλη την Ελλάδα και οι περιοχές που «ασπρίζουν» τις επόμενες ώρες

    213 shares
    Share 85 Tweet 53
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch