Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

Σχέσεις Στουρνάρα – Μαξίμου και “μαύρα σύννεφα” συνέχεια…

TechTeam από TechTeam
10/10/2019 16:39
σε HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εμείς τα έχουμε πει από πολύ νωρίς ότι ο διοικητής της ΤτΕ εδώ και καιρό βαδίζει σε περιβάλλον ασταθές για τον ίδιο αφου ούτε στην ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ δεν παραβρέθηκε…

Το γνωστό ρητό “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά” ταιριάζει γάντι στην περίπτωση μας. Αφού όλα δείχνουν πως υπάρχουν “μαύρα σύννεφα” στις σχέσεις Στουρνάρα με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, το οποίο ως γνωστόν εκτελεί και υλοποιεί εντολές του Μεγάρου Μαξίμου.

Και γα να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το Ιταλικό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων (σχέδιο “Ηρακλής”) υιοθετεί η κυβέρνηση “αδειάζοντας” επί της ουσίας τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με το Μαξίμου βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, ενώ δεν μιλάει καν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση εγγυήσεων 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν σε βάθος χρόνου τις εγγυήσεις και τα επιτόκια.

Γι’ αυτό οι τραπεζίτες προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες αλλά τελικά αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με το σχέδιο.

Πρόκειται για αντιγραφή του σχεδίου που εφάρμοσε η Ιταλία η οποία μάλιστα είχε προκρίνει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης και τα λόμπι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προωθούσαν δικό τους σχέδιο η εφαρμογή του οποίου αναβάθμιζε τον ρόλο του Γιάννη Στουρνάρα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ελέγχοντας στην ουσία τη λειτουργία και τη διοίκηση των τραπεζών.

Τελικά η κυβέρνηση αγνόησε το σχέδιο Στουρνάρα ο οποίος για πρώτη φορά βρίσκεται σε κατάσταση απομόνωσης από την κυβέρνηση ενώ ως γνωστόν έχει διαρρήξει και κάθε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Παζάρι» κυβέρνησης και τραπεζών για το σχέδιο «Ηρακλής»
Αναλυτική ενημέρωση έχει παρασχεθεί στις τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών και τους οικονομικούς του συμβούλους για το σχέδιο «Ηρακλής», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, μέσω ειδικού σχήματος εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan που λειτουργεί ως σύμβουλος του Δημοσίου έχει παράσχει αναλυτική ενημέρωση στα πιστωτικά ιδρύματα για το Asset Protection Scheme και έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των παρατηρήσεών τους στο τελικό σχέδιο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και εστάλη προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Άλλωστε σε αυτό το σχέδιο αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την σύντομη παρουσία του στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM και ο επικεφαλής του Αντρέα Ένρια θεωρούν μονόδρομο την εφαρμογή του «Ηρακλής» στην τρέχουσα του μορφή, παρά το γεγονός ότι θα απαιτηθούν 9 δισ. ευρώ εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό είναι «αναγκαίο κακό» για να αποσυρθούν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Πάντως, προκειμένου να είναι διασφαλισμένο το Δημόσιο, ότι ενδεχόμενη κατάπτωση των εγγυήσεων δεν θα βαρύνει το χρέος και δεν θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους, έχει προβλεφθεί ένα «ασφάλιστρο κινδύνου», ήτοι μια προμήθεια μεσοσταθμικού ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως, που στο τέλος της δεκαετούς λειτουργίας του Asset Protection Scheme θα οδηγήσει στο σχηματισμό ενός «κουμπαρά» 2 δισ. ευρώ.

Αυτός ο κουμπαράς θα μπορεί να απορροφήσει το κόστος κατάπτωσης του 20% των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο, ήτοι θα καλύπτει σχεδόν όλο το ρίσκο του Asset Protection Scheme.

Αν και οι τράπεζες αρχικά φέρονται να είχαν αποδεχθεί το σχετικό σχέδιο, πλέον θέλουν να αρχίσουν να καταβάλουν το ασφάλιστρο κινδύνου με καθυστέρηση -ειδικά διότι το υφιστάμενο σχέδιο προβλέπει γενναίες καταβολές μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια, αντιγράφοντας σε αυτό το μοντέλο του Asset Protection Scheme που ίσχυσε στην Ιταλία.

Στη βάση αυτή οι τράπεζες ζητούν τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μην αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior ομολόγου που θα φέρει την κρατική εγγύηση.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και ειδικά ο SSM θα αποδεχθούν ένα τέτοιο χειρισμό, ο οποίος ακολουθήθηκε και στην ιταλική περίπτωση.

Ετικέτες: #ΜΑΞΙΜΟΥΖΑΒΒΟΣΜητσοτάκηςοικονομίαΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΤτΕ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη ισχυρών θεμελιωδών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης εντός της ΕΕ

25/11/2025 | 11:00
Featured

Μητσοτάκης: Ανάγκη δημιουργίας «σοφών εργαλείων AI» ως απάντηση απέναντι στα fake news

24/11/2025 | 21:31 - Ενημέρωση 25/11/2025 | 02:53
Featured

Ο Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για την Ουκρανία -Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

24/11/2025 | 15:32
Featured

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα από περιφερειακός παίκτης στην ενέργεια γίνεται πρωταγωνιστής»

24/11/2025 | 13:45
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ : Προγνωστικά και αγώνες


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – Ευχές για τη γιορτή!!!

    1908 shares
    Share 763 Tweet 477
  • «Πάγος» στο νέο ειρηνευτικό σχέδιο από τη Μόσχα: «Δεν αντανακλά τις συνομιλίες Πούτιν – Τραμπ»

    194 shares
    Share 78 Tweet 49
  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2025–2026: Ποιοι θα πάρουν έως 4.200€ – Τα νέα ποσά, τα παραδείγματα και τι λένε τα στελέχη του Υπουργείου

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
  • Έκτακτη επιδείνωση – ΚΑΙΡΟΣ: Σφοδρές καταιγίδες «χτυπούν» τη χώρα από Τρίτη – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • Ελαιόλαδο στα 4–4,80€/κιλό, 70% βασική ενίσχυση ΟΠΕΚΕΠΕ σε 10 ημέρες Νέο πακέτο έως 40.000€ για νέους αγρότες 

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: 500 εκατ. στη βασική ενίσχυση  με τρακτέρ στους δρόμους – Το νέο πρόγραμμα δανείων 40.000€ αλλάζει τα δεδομένα

    91 shares
    Share 36 Tweet 23
  • ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ! Μόνιμες προσλήψεις στην ΕΡΤ: Άνοιξαν οι αιτήσεις – Όλες οι αλλαγές του νέου ΑΣΕΠ και τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

    86 shares
    Share 34 Tweet 22
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch