Αφορολόγητο
Μόνο η λέξη τρόμος μπορεί να περιγράψει τα σχέδια ΔΝΤ και Σόιμπλε για την Ελλάδα και αφορούν αφορολόγητο, ισχυρότερο κόφτη και μείωση στις συντάξεις.
Την ώρα που παραμείνει αμφίβολη η συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ απαιτεί δραστική περικοπή του αφορολόγητου στο επίπεδο των 3.500 ευρώ. Η ουσιαστική εξάλειψη του αφορολόγητου μάλιστα, θα πρέπει, σύμφωνα με το Ταμείο, να συνδυαστεί με μείωση στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, όπως θέλουν οι Ευρωπαίοι.
Οι υπολογισμοί του τρόμου
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σημερινή έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να συρρικνωθεί στα 700 ευρώ και κατ’ επέκταση το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ να πέσει στο επίπεδο των 3.500 ευρώ.
Το Ταμείο υπολογίζει ότι έτσι θα εξοικονομηθούν ποσά ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ θα βρεθεί από την κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” σε κύριες συντάξεις, ώστε συνολικά να προκύψει όφελος της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.
[irp posts=”103834″ name=”Παπαδημητρίου – Υπόσχεται έξοδο στις αγορές το 2018″]
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ συνάντησαν αρχικά ευήκοα ώτα στην ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, όπου, προεξέχοντος του Βερολίνου, απαιτούνταν η εκ νέου συμμετοχή του Ταμείου ως χρηματοδότη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κοινοτικός παράγοντας ανέφερε στην εφημερίδα”Αγορά”, η οποία φιλοξενεί και το σχετικό ρεπορτάζ, πως “η ελληνική κυβέρνηση πλέον έχει ελάχιστους συμμάχους στο εξωτερικό και τα περιθώρια ελιγμών, συμμαχιών και κινήσεων έχουν εξαντληθεί”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup ήταν μεν “μια καλή κίνηση”, αλλά πλέον οι δανειστές απαιτούν “απτές αποδείξεις δέσμευσης”.
Ισχυρότερος “κόφτης” με ορίζοντα… δεκαετίας!
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο συζητείται από τους δανειστές η δημιουργία, αρχής γενομένης από το 2018, ενός νέου ενισχυμένου μηχανισμού αυτόματης περικοπής σε περίπτωση αποκλίσεων (ισχυρότερος “κόφτης”). Στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα προσδιορίζονται επακριβώς τα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση για να επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τα μέτρα αυτά, εκτός από το αφορολόγητο και τις κύριες συντάξεις, θα αφορούν και στην εξάλειψη των φοροαπαλλαγών και στις παρεμβάσεις στο Δημόσιο.
Αντίθετα, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ αντιδρούν στην όποια σκέψη για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών (όπως π.χ. τον συντελεστή 13% του ΦΠΑ). “Δεν θέλουμε άλλους φόρους”, λένε χαρακτηριστικά.
Κατά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο νέος ενισχυμένος “κόφτης” μπορεί να έχει διάρκεια 5-7 χρόνια , εν είδη συμβιβασμού της Κομισιόν που κάνει λόγο για πρόσθετη πενταετία και της Γερμανίας που ζητεί 10 και πλέον χρόνια. Κοινοτικός παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχθεί τον νέο μηχανισμό, λέγοντας (κυρίως στο εσωτερικό της χώρας) ότι στην πράξη αυτός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί λόγω κυρίως της υπεραπόδοσης των εσόδων στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν δείχνει να επείγεται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση, συμφωνώντας με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει deadline ούτε άμεση ανάγκη επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό πρόβλημα μεσοπρόθεσμα.
Με εξαίρεση τα ομόλογα ύψους 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και πρέπει να πληρωθούν στις 10 Απριλίου, οι άλλες υποχρεώσεις έως τον Ιούνιο αφορούν σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες ανανεώνονται. Οι μεγάλες υποχρεώσεις έρχονται τον Ιούλιο, όταν συσσωρεύονται λήξεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις λήξεις του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά (2,089 δισ. ευρώ στις 17 Ιουλίου) και των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (στις 20 Ιουλίου), ενώ στις 18 Ιουλίου πρέπει να αποπληρωθεί και δόση ύψους 290.227.000 ευρώ προς το ΔΝΤ.