Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Νέο ρεκόρ 9,1% για την Ευρωζώνη
Μικρή επιβράδυνση στον πληθωρισμό του Αυγούστου, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο – Νέο ρεκόρ για τις χώρες της Ευρωζώνης, αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ
Συνέχισε το ράλι του ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών με νέο ιστορικό υψηλό στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στο 9%.
Το άλμα των τιμών στην ενέργεια παραμένει ιλιγγιώδες, με ετήσιο ρυθμό 38,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 39,6% τον Ιούλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (10,6% σε σύγκριση με 9,8% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0% σε σύγκριση με 4,5% τον Ιούλιο) και οι υπηρεσίες (3,8% σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούλιο).
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 4,3% τον Αύγουστο, από 4% τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε ελαφρώς στο 11,1% τον Αύγουστο, από 11,3% τον Ιούλιο.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,8% τον Αύγουστο από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, επιβράδυνε στο 6,5% από 6,8%, ενώ στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη, ενισχύθηκε στο 9% από 8,4%.
Διψήφια ποσοστά μαζί με την Ελλάδα καταγράφουν Εσθονία (25,2%), Λιθουανία (21,1%), Λετονία (20,8%), Ολλανδία (13,6%), Σλοβακία (13,3%), Σλοβενία (11,5%), Βέλγιο (10,5%) και Ισπανία (10,3%).
Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τις τιμές.
Τον Ιούλιο η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, αν και είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η αύξηση θα είναι κατά 25 μονάδες, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν αύξηση των ανοδικών κινδύνων. Η κεντρική τράπεζα είχε σημειώσει τότε ότι η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξακολουθήσει να βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία.