Βασικός σύμμαχος της Αθήνας στη μάχη για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Σημαντικό προβάδισμα στις κινήσεις στην οικονομία του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει η χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας είναι υπερβολικοί και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κριτική που έχει ασκήσει η Κομισιόν στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ».
«Είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας» παραδέχτηκε η ίδια.
Η παραπάνω δήλωση αποτελεί ένα ακόμη όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η δήλωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα πρόσφατα ταξίδια του σε Παρίσι, Βερολίνο και Άμστερνταμ, στη διάρκεια των οποίων εγκαινίασε μια νέα τακτική, αυτή που από κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζεται ως πέρασμα από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας.
Σημειώνουν, δηλαδή, ότι η προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση μεταρρυθμίσεων συμβάλλουν ήδη στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και δικαιώνουν την επιλογή Μητσοτάκη οι διεκδικήσεις να έρθουν σε χρόνο που θα έχει εμπεδωθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε όλες τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό ήταν ξεκάθαρο πως το βασικό ζήτημα είναι η τόνωση της ανάπτυξης. «Ο,τιδήποτε, λοιπόν, μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενο για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» σημειώνουν και συνδέουν την τοποθέτηση Λαγκάρντ με το κλίμα που βρήκε ο πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές και κυρίως στο Παρίσι, καθώς η κ. Λαγκάρντ απηχεί κυρίως τη βούληση του προέδρου Μακρόν, ο οποίος έδωσε μάχη για να μετατεθεί στη Φρανκφούρτη μετά τη θητεία της στο ΔΝΤ.
Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που δέχθηκε στη Χάγη, συνέδεσε το ζήτημα των πλεονασμάτων με αναπτυξιακές πολιτικές, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, σε προηγούμενες συνεδριάσεις στο Euroworking Group και το Eurogroup.
Εξάλλου, την ικανοποίησή του για την θέση της Κριστίν Λαγκάρντ (είναι η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Επισήμανε μάλιστα ότι «η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου».