Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα βρεθεί σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το εναπομείναν υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού. Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο κ. Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος και εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρίσκονται δύο σενάρια.
Σύμφωνα με το πρώτο, αν το υπερπλεόνασμα που θα απομείνει από τον δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ φθάσει ή ενδεχομένως υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ τότε θα διατεθεί για την εφάπαξ περικοπή ενός φόρου. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για το 2019.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, εάν το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ τότε αυτό θα μοιραστεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας. Επίσης από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και πάνω και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο ενδεχομένως τα 10.000 -12.000 ευρώ.
Επίσης στη μάχη για να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), οι οποίες φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, στρέφεται από σήμερα και επισήμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG/EFC) από τον εκπρόσωπο της χώρας μας και πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον ένα μέρος από τα κέρδη των ομολόγων για επενδυτικούς σκοπούς, αντί να οδεύσει όλο το ποσό για την αποπληρωμή του χρέους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, αυτή η αλλαγή χρήσης θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
«Με δεδομένη την ύπαρξη ενός μεγάλου επενδυτικού κενού, η αποτελεσματικότερη χρήση των ANFAs και των SMPs θα ήταν για συμφωνημένες επενδύσεις. Η χρήση αυτή θα βελτιώσει και τη δυναμική του δημοσίου χρέους», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το ζητούμενο είναι οι σχετικές διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2020. «Εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο έως τα τέλη Μαρτίου, δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για να χρηματοδοτηθούν και να ‘τρέξουν’ επενδυτικά σχέδια εντός του προσεχούς έτους», επισημαίνουν πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.