«Στοπ» στην πρόωρη συνταξιοδότηση μπαίνει για 70.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μεν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν «πιάσει» την ηλικία που απαιτείται.
Με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που προκάλεσε σάλο στη Βουλή, οι ίδιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα ισχύσουν και για το Δημόσιο (αύξηση ορίων ηλικίας από 1 έως 17 έτη, αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης και καταβολή μόνο του αναλογικού ποσού της κατώτατης σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους).
Από τις αλλαγές, η τροπολογία εξαιρεί τους ένστολους, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πλασματική τους 5ετία καθώς στο εξής θα πρέπει συμπληρώνουν το 58ο έτος της ηλικίας τους και τα 40 έτη ασφάλισης, τους ανωτάτους δικαστικούς (στα 65) και άλλες ειδικές κατηγορίες (βαριά ανάπηρους, παθόντες στην υπηρεσία κά).
Στην τροπολογία δε, αναφέρεται η εξαίρεση των εργαζομένων στα βαρέα, όπως προβλέπεται ρητά στις διατάξεις για το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα. Αυτό, αν δεν τροποποιηθεί με υπουργικές αποφάσεις, θα είναι πραγματικά εξοντωτικό για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με άλλη τροπολογία του υπ. Οικονομικών εξαιρούνται από το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος με την αιτιολογία ότι διέπονται από ειδικές διατάξεις υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πανούσης: Η τροπολογία μας βρίσκει ριζικά αντίθετους
Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μιλώντας εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου.
Ολόκληρη η δήλωση:
Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στον υπό συζήτηση νόμο, που αφορά τον προσδιορισμό ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των στρατιωτικών και υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής της σύνταξης αυτών, βρίσκει ριζικά αντίθετη την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων άσκησης των καθηκόντων του ανωτέρω προσωπικού.