Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα ξένες άμεσες επενδύσεις στέλνει ι διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Fortune τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμη στο “ξέφωτο του δάσους της κρίσης”.
Όπως επισημαίνει ο Στουρνάρας, σίγουρα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί, το τραπεζικό σύστημα κεφαλαιοποιείται.
Φυσικά, υπάρχει η κληρονομιά της κρίσης, η οποία εξακολουθεί να είναι το υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Υπάρχει η διαρροή εγκεφάλων και ένα κενό στις επενδύσεις.
Αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια, με προτεραιότητες να είναι η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και των υψηλών χρεών.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι για να μπορέσει να πει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας διαγράφονται καλύτερες, θα πρέπει να μειωθεί το χρέος από το 180% του ΑΕΠ κάτω από το 100%.
Και γι’ αυτό θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.
“Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις. Διότι για να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις.
Επενδύουμε μόνο στο 10% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση επενδύσαμε περίπου το 20% του ΑΕΠ. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό στις επενδύσεις”, παρατήρησε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη δεκαετία της λιτότητας, ο Στουρνάρας ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολα για τους Έλληνες. Γι’ αυτό και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Όμως, για όσους έμειναν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών σημειώθηκε μέση μείωση του εισοδήματος άνω του 25%. Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό, και μπορεί να συγκριθεί με τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
Και στην Ελλάδα κράτησε περισσότερο.
Γι αυτό είναι ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να προειδοποιεί όταν υπάρχουν προειδοποιητικά μηνύματα, ανέφερε.
Δεν πρέπει ποτέ, ποτέ να επιστρέψουμε σε μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον, τόνισε.