Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στραγγαλίζουν την αγορά τα… φέσια του Δημοσίου

Newsroom από Newsroom
12/07/2016 11:00
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ “ΛΟΥΚΕΤΑ” ΚΑΙ “ΚΑΝΟΝΙΑ”

Από τα 6,69 δισ. ευρώ τα 5,51 δισ. ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εκτιμήσεις είναι πιο δυσοίωνες, καθώς υπολογίζεται ότι τον Ιούνιο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές/ιδιώτες ανέρχονται σε περίπου 9,2 δισ. ευρώ

Οι επιχειρήσεις που συνδιαλέγονται με το Δημόσιο βρίσκονται σε δεινή θέση. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στις 28 από τις 113 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από τέσσερα χρόνια. Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με τον μέσο χρόνο αναμονής, συνολικά, να εκτιμάται στις 239 ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως προκύπτει από την έκθεση «European Payment Report 2016» της Intrum Justitia μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο χρόνος αποπληρωμής είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Για την ακρίβεια το διάστημα Φεβρουαρίου • Απριλίου 2016 ανήλθε στις 115 μέρες από τις 49 πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα.

Έτσι, αυτές οι καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός ντόμινου αρνητικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες με τη σειρά τους καθυστερούν κι άλλες υποχρεώσεις τους. Όπως μισθούς εργαζομένων, εφορία και σε εταιρείες προμηθευτών τους.


Επιπλέον μεγάλος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν αντέχει αυτήν την κατάσταση και κλείνει. Μάλιστα ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι μία στις τέσσερις πτωχεύσεις οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και οφειλές.

Ως απόρροια κι αυτής της κατάστασης έρχεται και η επανεμφάνιση του αυξητικού ρυθμού των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις με την ταυτόχρονη μείωση του όγκου των νέων συστάσεων εταιρειών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το διάστημα 1η Ιανουαρίου του 2016 με 11 Ιουλίου ο αριθμός των διαγραφών από το Μητρώο των επιχειρήσεων ήταν 18.608 εταιρείες και των συστάσεων νέων εταιρειών 16.073. Δηλαδή τα κλεισίματα των επιχειρήσεων ήταν περισσότερα από τα ανοίγματα.

Λιγότερες εταιρείες
Επιπλέον από το 2012 μέχρι και το 2015, χρόνο με το χρόνο, λιγοστεύει ο αριθμός των νέων εταιρειών. Από 44.410 που ήταν πριν από το 2012, πέρυσι έπεσαν στις 30.975.
Και αν και για την ίδια περίοδο μειωνόταν ο αριθμός των «λουκέτων» – από 38.127 το 2012 σε 26.820 το 2015, εντούτοις όπως προαναφέρθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2016 αυτή η τάση αντιστρέφεται.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τονίζει: «Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων καταδεικνύει την ετήσια ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και προμηθευτές του, παράμετρος η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω την ελλειμματική ρευστότητα της αγοράς.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις με «λουκέτα» και «κανόνια» είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους», σημειώνει και συνεχίζει: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά βρίσκονται σε αδύναμη θέση, γιατί στην πραγματικότητα υποχρεώνονται να περιμένουν πάνω από 100 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις πτωχεύσεις να οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και επισφάλειες.
Αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη, σε απώλεια 450.000 θέσεων εργασίας και τζίρου 25 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο. Αντί, να ψάχνουμε, επομένως, για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, σωστότερο θα ήταν ιδιαίτερα στη χώρα μας, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού χρέους», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Αναμονή έως και 4 έτη
Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στις 28 από τις 113 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με τον μέσο χρόνο αναμονής, συνολικά, να εκτιμάται στις 239 ημέρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκατ. ευρώ.


Google News
Ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: αγοράδημόσιοΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣλουκέταΦΠΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Οι δύο ημερομηνίες πληρωμής, τα «παράθυρα» αναδρομικών και η μεγάλη εκκρεμότητα της ΕΑΣ

30/01/2026 | 17:02
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ 2026: Πώς φεύγετε από ΕΦΚΑ και Δημόσιο – Όλη η διαδικασία, τα χρέη και 10 πραγματικά σενάρια εξόδου

29/01/2026 | 15:02
HOT NEWS

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Τα τελευταία δεδομένα για πληρωμές και αποφάσεις – Ποιοι βλέπουν χρήμα μέσα στο 2026

29/01/2026 | 13:02
HOT NEWS

ΑΣΕΠ 1Κ/2026: 510 θέσεις τώρα στα Νοσοκομεία – Έρχονται άλλες 3.296 προσλήψεις στην Υγεία

28/01/2026 | 17:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

Υγιής καρδιά: Τι πρέπει να τρώτε για να την προστατέψετε


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τετ α τετ Μητσοτάκη–Ερντογάν πριν τις 15 Φεβρουαρίου: 6 κρίσιμα μέτωπα πίσω από τις νέες NAVTEX

    118 shares
    Share 47 Tweet 30
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΡΑ: ΜΑΖΙΚΑ πλήγματα στην ενέργεια: Η Ουκρανία στον πάγο μετά τα ρωσικά χτυπήματα

    115 shares
    Share 46 Tweet 29
  • ΝΕΑ- ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:53 εκατ. αρχεία, 31.000 εκκρεμείς – 6 παρεμβάσεις που φέρνουν επιτάχυνση μετά το καλοκαίρι

    89 shares
    Share 36 Tweet 22
  • ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ: De minimis 2021: 17 καλλιέργειες, έως 1.200€/στρ και ακόμα… στο «περίμενε»

    87 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΔΥΠΑ 2026: 100% επιδότηση μισθού για 12 μήνες – 4.000 θέσεις στις Ημέρες Καριέρας Θεσσαλονίκης

    87 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ: Ασφαλιστική ικανότητα, ΟΣΔΕ και πληρωμές σε «κόκκινη ζώνη» – Τι αλλάζει από Μάρτιο

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Μητσοτάκης: ΡΕΒΑΝΣ εκλογών μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης – άρθρο 86, κέντρο και πολιτική σύγκρουση κορυφής

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch