Έτοιμη για το χειρότερο σενάριο εμφανίζεται η Ευρώπη, σχετικά με τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα για περίπου 10 μέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να περιορίζονται δραστικά και παραμένει αμφίβολο αν θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία. Η ανησυχία είναι παγκόσμια – αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές. Το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση που δεν ανοίξει ξανά ο αγωγός.
Γερμανία: Nord Stream 2 – Διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου λόγω συντήρησης – άγνωστο αν θα επαναλειτουργήσει
Σε κρίσιμη περίοδο μπαίνει η Γερμανία σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία. Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς, σήμερα (Δευτέρα 11/07) ξεκίνησαν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 2, οι οποίες διαρκέσουν 11 ημέρες. Ο αγωγός Nord Stream 1 έχει μηδενιστεί από το πρωί, ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Άγνωστο ωστόσο παραμένει, αν από την 21 Ιουλίου η Ρωσία θα επαναλάβει τη λειτουργία του αγωγού ή όχι.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αποφεύγει να κάνει κάποια πρόβλεψη. «Σε περίπου δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε εάν το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει», δήλωσε ο πρόεδρος της αρχής, Κλάους Μίλερ. «Τι συμβαίνει στο τέλος της συντήρησης, κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή».
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει μέσω της Γερμανίας την επισκευασμένη τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 2, ως περιορισμένη και μόνον για την περίπτωση αυτήν εξαίρεση από τις εθνικές κυρώσεις που επέβαλε στην Ρωσία. Η επισκευή της τουρμπίνας ήταν βασικό επιχείρημα της Μόσχας για την μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι ZDF ο Μίλερ σημείωσε ότι παίρνει «αντιφατικά μηνύματα» από τη Ρωσία. “Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens, μπορεί και να αυξηθεί η ροή φυσικού αερίου. Αλλά υπήρξαν επίσης πολεμοχαρείς ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει”, είπε ο Μίλερ.
Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. “Πρέπει να παρακολουθείτε στενά την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα να κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξοικονομήσετε φυσικό αέριο τώρα, να βελτιστοποιήσετε τη θέρμανση… Δεν είμαστε ανίσχυροι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι.”
Ταυτόχρονα ο Μίλερ αντιτάχθηκε στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία που πρόκειται να κλείσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Τα ατομικά εργοστάσια δεν βοηθούν καθόλου, διότι το κρίσιμο πρόβλημα είναι η θέρμανση και τα ατομικά εργοστάσια δεν έχουν τη δύναμή τους σε αυτόν τον τομέα.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν οικονομική ύφεση μεσοπρόθεσμα εάν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 δεν ξαναρχίσει τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου μετά τις εργασίες συντήρησης που έχουν τώρα ξεκινήσει. «Υπάρχουν φόβοι ότι η ρωσική πλευρά θα χρησιμοποιήσει το αέριο ως στρατηγικό όπλο», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος Τόμας Γκίτσελ από την τράπεζα «VP Bank».
«Εάν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου, η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου για το χειμώνα θα ήταν δύσκολη και θα πρέπει να επιβληθεί δελτίο στο φυσικό αέριο από το 2023. «Αυτό θα οδηγούσε σε ένα άλλο lockdown της οικονομίας», λέει ο Γκίτρσελ, «η γερμανική και η ευρωπαϊκή οικονομία θα διολισθήσουν σε βαθιά ύφεση».
Το σχέδιο της Ελλάδας για την ενεργειακή επάρκεια
Η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο πέντε σημείων για την ενεργειακή επάρκεια. Έχουν μελετηθεί σενάρια και για τις πιο δυσμενείς καταστάσεις, όπως διακοπή στο σύνολο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά χωρίς στήριξη το χειμώνα είπε μέσω της ΕΡΤ ο Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε εάν υπάρξει συνολική διακοπή στις ροές να μπορέσει η χώρα μας να το αντικαταστήσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φθάσει με καράβια στην εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, η χωριτικότητα της οποίας διπλασιάζεται.
“Αυτό δεν αρκεί για να καλύψουμε την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Γι’ αυτό πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου, διπλού καυσίμου, είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν ντίζελ σε περίπτωση συνολική διακοπής από τη Ρωσία. Έχουμε και ένα νέο εργοστάσιο λιγνίτη που ξεκινά τη λειτουργία του το φθινόπωρο, ενώ είμαστε ήδη σε επαφή με τον ομόλογό μου στην Ιταλία ώστε να αποθηκευτεί φυσικό αέριο στις αποθήκες της χώρας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή μέσα από τον αγωγό Tap” πρόσθεσε.