Αφορολόγητο
Χαρτί και μολύβι για τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις έχουν βγάλει κυβέρνηση και δανειστές, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου και στο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται η Αθήνα.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι θεσμοί είναι πιθανόν να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες και οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν εξ αποστάσεως, χωρίς να αποκλείεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά. Επί του παρόντος, μέτρα και αντίμετρα παραπέμπονται σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν από αύριο, γράφει το ethnos.gr.
«Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν» δήλωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος μετά την περίπου τετράωρη σύσκεψη που είχαν με τους θεσμούς ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Γ. Χουλιαράκης και η Ε. Αχτσιόγλου.
Νέα σενάρια για αφορολόγητο
Ολα τα θέματα παραπέμπονται από σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στο τραπέζι παραμένει η απαίτηση των πιστωτών να νομοθετηθούν προκαταβολικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο και τα οποία θα αφορούν, κατ’ αρχάς, στη διετία 2019 – 2020. Οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ από 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του πρώτου συντελεστή 22% της φορολογικής κλίμακας στην περιοχή 10% – 12%, ο οποίος όμως θα ισχύει για εισοδήματα περίπου 8.500 ευρώ αντί 20.000 ευρώ σήμερα.
Οι συντάξεις
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον νέο «λογαριασμό» για τους συνταξιούχους, αλλά αν δεν υπάρξει τελικά υποχώρηση από τους δανειστές το ύψος της νέας εξοικονόμησης θα πρέπει να προσεγγίζει το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.). Το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε οι παρεμβάσεις στις συντάξεις να μην ξεπεράσουν το 0,75% του ΑΕΠ και να απλωθούν σε βάθος τουλάχιστον 3ετίας από το 2020.
Οι ζυμώσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν χθες πως οι Ευρωπαίοι δέχονται να συζητήσουν τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων στις συντάξεις σε βάθος 3ετίας, ενώ το ΔΝΤ «τσινάει» αλλά δεν είναι κάθετα αντίθετο. «Ακούει» καθώς έλεγαν οι ίδιες πηγές το σενάριο της σταδιακής εξοικονόμησης. Αξιωματούχοι με γνώση της διαπραγμάτευσης συμπλήρωναν πως δεν έχει ακόμη εντελώς «κλειδώσει» ο βηματισμός του πακέτου για αφορολόγητο το 2019 και συντάξεις από το 2020, αν και εκεί θα ήθελε να κινηθεί η ελληνική πλευρά. Δεν είναι, άλλωστε, απαραίτητο τα μέτρα στο Ασφαλιστικό να επικεντρωθούν στην περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές… «Αυτό ζητάει το ΔΝΤ, δεν είναι απαραίτητο πως θα γίνει έτσι» σχολίαζαν. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων δεν αποκλείεται έτσι να πέσουν κι άλλα θέματα στο τραπέζι, όπως είναι η υπεραπόδοση των επενδύσεων των ταμείων κ.ά.
Εκτός από τα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται και τα αντισταθμιστικά τα αντίμετρα με τους δανειστές «σε κάποια να συμφωνούν, σε άλλα να διαφωνούν και σε άλλα να ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις». Στο Ασφαλιστικό τα αντίμετρα αναμένεται να είναι «μέτρα ενίσχυσης με κοινωνικό περιεχόμενο», λένε πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποκλείουν το πακέτο να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, εκπτώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους.
[irp posts=”114420″ name=”Συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς βλέπει ο Παπαδημούλης”]
Στο τραπέζι του μπρα ντε φερ με τα τεχνικά κλιμάκια πέφτει αναπόφευκτα και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, καθώς στο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνει η πορεία υλοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου και το νέο σύστημα εισφορών. Σήμερα αναμένεται συνάντηση για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με αιχμή την ελληνική πρόταση για σύναψη δανείου με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ενστάσεις
Οι θεσμοί φέρονται να διατυπώνουν ενστάσεις στο πεδίο των αντισταθμιστικών μέτρων. Η κυβέρνηση προτείνει μείωση έως 35% στον ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές. Από την πλευρά τους οι πιστωτές φέρονται να επιμένουν σε μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων, κατ’ αρχάς για τις επιχειρήσεις με μείωση του φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 29%, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%. Μεγάλο ερώτημα παραμένει και το ύψος των νέων περικοπών.
Κυβερνητική πηγή διατηρούσε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τελικές απαιτήσεις των θεσμών να αποδειχθούν τελικά μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση, ότι οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ