Ελληνική Οικονομία: Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με την ελάφρυνση (ή μη) του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα απομείωσης, και τα οποία εξετάζουν οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.
Την ώρα λοιπόν που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup, στη δημοσιότητα έρχονται α σενάρια τα οποία περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς Γερμανούς βουλευτές και βασίζονται σε διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών.
Το πρώτο ενδεχόμενο, το πλέον αισιόδοξο, θέλει την Ελλάδα να πετυχαίνει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο υψηλό 2,6% του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, υπό αυτές τις εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί ελάχιστη ελάφρυνση και θα πέσει στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060.
Το δεύτερο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, θέλει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται στο 226% του ΑΕΠ έως το 2060, λόγω χαμηλής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, που θα ανέρχεται στο 1%, και χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%. Αυτό το σενάριο απαιτεί βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους.
[irp posts=”131043″ name=”Eurogroup: Ο Σόιμπλε επιμένει πως υπάχουν διαφωνίες”]
Το τρίτο σενάριο είναι το μεσαίο, με εκτιμήσεις που βρίσκονται ανάμεσα στα δύο άλλα, χωρίς να υπάρχουν σαφείς αριθμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πρόκειται για το σενάριο στο οποίο οι θεσμοί έχουν αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο.
Το τηλεγράφημα του Bloomberg δεν αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, κάτι που αποτελεί και σημείο τριβής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθενται να εφαρμόσουν.
Στον «αέρα» παραμένει και το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης, με τη Γερμανία να πιέζει για λήξη των όποιων αποφάσεων το 2018, μετά το πέρας του Μνημονίου.