Από το καλοκαίρι του 2014, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας τους, καθώς η παραγωγή υπερέχει κατά πολύ της ζήτησης. Μία από τις βασικότερες αιτίες, είναι φυσικά η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, η οποία δεν φαίνεται να μπαίνει σύντομα σε τροχιά ανάκαμψης.
Μετά από ένα χρόνο χαμηλών τιμών πετρελαίου, μόνο 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής έχει μειωθεί λόγω των μειωμένων τιμών, σύμφωνα με έρευνα της Wood Mackenzie η οποία υπογραμμίζει την ελαστικότητα της βιομηχανίας.
Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε πριν τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, δείχνει πως οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να χρειαστεί να πέσουν περαιτέρω ή να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό, έτσι ώστε να μειωθεί αρκετά η παγκόσμια παραγωγή.
Τόσο ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, όσο και μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές εταιρίες όπως η ΒΡ και η Occidental Petroleum στοιχηματίζουν πως οι χαμηλές τιμές θα πιέσουν την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που θα σημάνει ανάκαμψη των πρώτων.
Αυτό όμως φαίνεται πως παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογιζόταν, κυρίως λόγω της αντοχής της βιομηχανίας των ΗΠΑ και των πτωτικών τάσεων των νομισμάτων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, από τη Ρωσία μέχρι τη Βραζιλία.
Η ΙΕΑ υπολογίζει αλλαγή από χρόνο σε χρόνο, ενώ αναφέρει πως η παγκόσμια παραγωγή στο τέταρτο τρίμηνο βρισκόταν στα 96,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Υπολογίζει πως εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ, η παραγωγή θα πέσει κατά 600.000 βαρέλια ανά ημέρα, κάτι που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1992. Πέρυσι, η παραγωγή των χωρών αυτών αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Όσον αφορά στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες μερικοί μήνες ζημιών μπορεί να είναι πιο λογικοί από την πληρωμή για το “λύσιμο” πετρελαϊκής πλατφόρμας στη Βόρεια Θάλασσα ή την επανεκκίνηση πρότζεκτ στον Καναδά, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες και να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.
Ο Khalid al-Falih, πρόεδρος της δημόσιας πετρελαϊκής επιχείρησης της Σαουδικής Αραβίας είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα πως οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι “παράλογες” επειδή είναι πολύ χαμηλές για να δικαιολογήσουν επενδύσεις σε νέα παραγωγή. Παρόλα αυτά προσέθεσε πως “Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αν και υπάρχει περίσσια παραγωγή, οι τιμές κρίνονται από τα κόστη, και οι περισσότεροι παραγωγοί μπορούν να τα πληρώσουν”.