Το φάντασμα του bail in, δηλαδή το κούρεμα καταθέσεων, απειλεί τις τράπεζες σε περίπτωση που χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης –θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο- ξυπνά μνήμες του 2015 με την παρατεταμένη διαπραγμάτευση που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την εκδίωξή της από την ΕΕ.
Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών αν το 2016 η οικονομία παραμείνει υπό πίεση και τα «κόκκινα» δάνεια αναρριχηθούν υψηλότερα, τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, και αυτή τη φορά η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα γίνει ούτε με χρήματα νέων επενδυτών ούτε με χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια τότε στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι καταθέτες με «κούρεμα» των καταθέσεών τους, το γνωστό bail in.
Υπενθυμίζεται ότι για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση –που πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά χαμηλές τιμές– δόθηκε αγώνας δρόμου ώστε να ολοκληρωθεί εντός του 2015 και να μην τεθεί ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων. Τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι σε μια ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι δεδoμένη η συμμετοχή των καταθέσεων. Δεδομένου ότι πολύ μικρό μέρος, από τα 122 δισ. ευρώ καταθέσεις, είναι πάνω από το όριο της εγγύησης των 100.000 ευρώ, είναι ορατός ο κίνδυνος να τεθούν στο τραπέζι πιο δραστικές και επώδυνες λύσεις.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλειδί για την πορεία της οικονομίας και μέχρι τώρα η κατάσταση είναι απογοητευτική. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε η διαδικασία της 1ης αξιολόγησης (που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο), χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα ολοκληρωθεί. Κυβέρνηση – εταίροι φαίνεται ότι διαφωνούν σε περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη όχι μόνο δεν ενισχύεται αλλά αποδυναμώνεται από αντικρουόμενες κινήσεις, με το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώνει την πώληση εταιρειών και υπουργούς να δηλώνουν: «θα δούμε αν τελικά θα υπογραφεί η συμφωνία». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι «πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη».
Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι πρέπει όχι απλά να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση να κινηθεί δυναμικά και γρήγορα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της.