του Βασίλη Αγγελόπουλου
Εκτός κλαδικής σύμβασης, μένουν περίπου 60.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, που εργάζονται σε 3.250 ξενοδοχεία όλης της χώρας, επειδή το υπουργείο Εργασίας δεν έκανε δεκτό, ελέω Μεσοπρόθεσμου, το αίτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, να επεκτείνει τη νέα σύμβαση και σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Έτσι, από τους 120.000 εργαζόμενους στα 9.750 ξενοδοχεία όλης της χώρας, μόνο όσοι εργάζονται στα 6.500 από αυτά (περίπου το 50%), θα μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη της κλαδικής σύμβασης. Οι υπόλοιποι που βρίσκονται σε επιχειρήσεις εκτός ΠΟΞ κινδυνεύουν με πιθανές απώλειες έως 20% στις μηνιαίες αποδοχές τους. Ουσιαστικά, δεν θα μπορούν να καρπωθούν τη βάση των 761 ευρώ το μήνα, που είναι η αρχική συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες και σε εργαζόμενους.
Επίσης, δεν θα μπορούν να απαιτήσουν αύξηση 1% στις αποδοχές τους, από την 1η Απριλίου 2017, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι εργαζόμενοι που μένουν εκτός κλαδικής σύμβασης, θα αρκεστούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν ως βάση τους, τα 586 ευρώ μικτά (511 ευρώ για νέους κάτω των 25 ετών), που είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, υψηλότερες αμοιβές από τη βάση της ΕΓΣΣΕ, ίσως καταφέρουν να διεκδικήσουν εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία με προϋπηρεσία, αλλά και εξειδικευμένο αντικείμενο. Όμως σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα αποτελεί προϊόν προσωπικής διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη και όχι αποτέλεσμα της κλαδικής σύμβασης εργασίας, που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες.
Στο αιτιολογικό της απάντησης που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, στο επίσημο αίτημα που υπέβαλλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), είναι ότι η επεκτασιμότητα των συμβάσεων δεν μπορεί να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι ενταγμένες στο κλαδικό σωματείο, για όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη κλαδική σύμβαση, δεν είχε ισχύ στην Κρήτη και στη Ρόδο, επειδή υπάρχουν τοπικές συμβάσεις ισχυρότερες.
Επίσης, δεν έχει εφαρμογή στις Κυκλάδες, λόγω αποχώρησης του σωματείου των εργαζομένων. Όμως ειδικά για την Κρήτη είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα στις αμοιβές των εργαζομένων, αφού η τοπική σύμβαση που έχει υπογραφεί, λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι άγνωστο εάν θα ανανεωθεί.