Κίνητρο 800 ευρώ το μήνα σε 186 εφοριακούς προκειμένου να προθυμοποιηθούν και να «τρέξουν» τον έλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία.
Με την ρύθμιση προβλέπεται ταχύτερη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους που οδηγεί λόγω του επανακαθορισμού των μισθολογικών αποδοχών σε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε έναν από τους 186 εφοριακούς αντιστοιχεί αύξηση μισθού κατά 806 ευρώ το μήνα.
Η τροπολογία εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τρίτη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προσελήφθησαν μετά από τις αλλαγές στη μισθοδοσία στο υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τη διαφορά που τους αποζημίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μειώθηκαν πολύ οι μισθοί τους.
Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόκειται για εργαζόμενους που λαμβάνουν 700-800 ευρώ το μήνα, αν και έχουν πλούσιο βιογραφικό.
«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη λίστα αυτών των ανθρώπων, γιατί παραιτούνται», είπε.
«Δηλαδή, εκτός αν είσαι Αθηναίος ή Θεσσαλονικιός και κατοικείς εκεί όπου δουλεύεις, είναι μεγάλη δυσκολία να τα βγάλεις πέρα με 800 ευρώ και να κάνεις αυτή την πολύ σημαντική δουλειά που είναι κεντρική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δικά μας παιδιά, δεν τους δίνουμε, επειδή είναι δικά μας παιδιά. Ίσα-ίσα τους δίνουμε κάτι παραπάνω, γιατί κάνουν την πιο σημαντική δουλειά που είναι η φοροδιαφυγή, που είναι η αντιμετώπιση, αυτό που θα ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όταν θα έχουμε επιτυχία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια λίστα και αυτή η λίστα η οποία εξαντλείται, γιατί παιδιά είτε παίρνουν θέση και τελικά δεν τη δέχονται ή παραιτούνται από τη λίστα πριν καν μπουν στη δουλειά ή είναι στη δουλειά και παραιτούνται. Έχουμε μια τεράστια αδυναμία στο φορολογικό σύστημα και χρειαζόμαστε αυτά τα νέα παιδιά, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, εκτός από τα μάστερ και τα διδακτορικά έχουν και πολύ περισσότερες γνώσεις, πολύ καλύτερη εμπειρία με το λογισμικό που δεν έχουνε οι υπάλληλοι που ήρθαν πιο παλιά».