Aνοιχτό παράθυρο για περαιτέρω αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, που είναι σήμερα τα 67 έτη, αφήνει η πρώτη εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Η εγκύκλιος αναφέρεται στα νέα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται με πρόωρη και πλήρη σύνταξη, στα κατώτατα όρια συντάξεων που θα απονέμονται χωρίς το προνοιακό μέρος έως τα 67. Την ίδια ώρα, αποσαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενώ γίνεται μνεία στο νόμο 3863/2010 σχετικά με το προσδόκιμο ζωής.
Ο νόμος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2021 και μετά εάν υπάρξει μεταβολή στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας. Μάλιστα, από 1.1.2024 τα όρια θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες που προσδιορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος που πρόκειται να υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας (πέντε χρόνια για τους 50ρηδες ,6 μήνες έως 2,5 χρόνια για τις μεγαλύτερες ηλικίες) έως το 2021 καθώς από την 1.1.2022 ,και μετά ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης θα ισχύει το 62ο έτος με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή 67. Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων. *Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.
– Όσοι συνταξιοδοτούνται από 1η Ιουλίου 2015 και μετά και είναι δικαιούχοι των κατώτατων ορίων σύνταξης, θα υποστούν μεταβολές ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1.7.2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνον το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό). Σε περίπτωση που το οργανικό ποσό σύνταξης που προκύπτει είναι κατώτατο του εκάστοτε κατώτατου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό ποσό σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ’ αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης.
Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση το άρθρο 4 του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010) για όσους υπάγονται σε οποιοδήποτε Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή το Δημόσιο έως και την 31.12.2010 γίνεται με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού. Προϋπόθεση η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας να αρχίζει από την 1.1.2015 και μετά. Τα ποσά κατώτατων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και 31.12.2021 στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015.