Την ώρα που οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έβλεπαν από το 2010 την μία περικοπή μετά την άλλη, το πολιτικό σύστημα προστάτευε τα «δικά του παιδιά», δηλαδή… τους υπαλλήλους της Βουλής.
Υπερδιπλασίαζαν τη σύνταξή τους με το τρικ των επιδομάτων τον τελευταίο μήνα, έπαιρναν μέχρι και 250.000 ευρώ από το ένα από τα δύο επικουρικά ταμεία εφάπαξ τους, ενώ το hard τρικ συμπληρώνεται από την απόφασή τους να διαλύσουν το ταμείο που χορηγούσε τα εφάπαξ τους και να μοιραστούν τα αποθεματικά του, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί μόνο από τις δικές τους μόνο εισφορές.
Για έναν εργαζόμενο η σύνταξη υπολογίζεται με βάση την καλύτερη 5ετία των 10 τελευταίων χρόνων. Για τους υπαλλήλους της Βουλής όμως, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 και ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι είχαν υποστει 3 διαδοχικές μειώσεις, η σύνταξη δινόταν ως εξής: αύξαναν τον βασικό τους μισθό τον τελευταίο μήνα που σημαίνει αυτό ότι το έκαναν τεχνητά για να πάρουν μεγάλη σύνταξη, χωρίς να καταβάλλουν εισφορές.
Για παράδειγμα ένας ΔΕ που είχε βασικό μισθό 1765 ευρώ τον τελευταίο μήνα, με διάφορες προσαυξήσεις έφτανε στις 2.229 ευρώ και πάλι προβλεπόταν να δίδεται η σύνταξη στο 100% του τελευταίου μισθού και όχι στο 80% ή το 70% που προβλέπεται για τους άλλους ασφαλισμένους πολίτες. Συνολικά δηλαδή ο βασικός μισθός κατά τον τελευταίο μήνα εκτοξευόταν στις 2229 ευρώ που ο ασφαλισμένος έπαιρνε στο 100% ως σύνταξη!
Αντίστοιχη σύνταξη υπαλλήλου του υπόλοιπου δημόσιου τομέα με τα ίδια έτη ήταν 1237 ευρώ!
Το προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς ίσχυε μέχρι και τις 31/12/2012 και είναι ενδεικτικό των αδικιών με τις οποίες ήταν δομημένο για δεκαετίες το δημόσιο.
Το τελευταίο διάστημα άλλη μία υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα με την απόφαση των υπαλλήλων της Βουλής να διαλύσουν το ταμείο εφάπαξ τους. Πρόκειται για το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ) και η απόφαση για διάλυση πάρθηκε προκειμένου να μην υποστεί τις μειώσεις από τον συντελεστή βιωσιμότητας που προβλέπεται για όλα τα ταμεία και θα οδηγούσε σε μειωμένα εφάπαξ. Το ταμείο βρίσκεται σε εκκαθάριση και οι 1.105 υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τις εισφορές, αλλά και την απόδοση που θα έχουν τα αποθεματικά του Ταμείου.
Η περιουσία όμως του συγκεκριμένου ταμείου προέρχεται κατά μεγάλο ποσοστό όχι μόνο από εισφορές εργαζομένων, αλλά από την επιχορήγηση που λάμβανε κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της Βουλής, ακόμα και από ενοίκια που εισέπραττε η Βουλή!
Τα εφάπαξ που έδινε μέχρι και τη διάλυσή του πριν δυο μήνες έφταναν τις 250.000 ευρώ και αυτό ήταν μόνο το ένα εφάπαξ! Διότι οι υπάλληλοι ως εργαζόμενοι του δημοσίου λάμβαναν και δεύτερο εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων απ’ όπου παίρνουν το εφάπαξ του όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.