Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέστειλε το πρωί της Πέμπτης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «η κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία έξι μηνών».
Το αίτημα αφορά σε παράταση έως 31 Αυγούστου.
Την Παρασκευή αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η το EuroWorking Group.
Εάν το αίτημα γίνει αποδεκτό το EuroWorking Group θα κάνει εντός της ημέρας την τεχνική ανάλυση και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα δοθεί η έγκριση.
Το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, το αίτημα θα είναι διατυπωμένο «με τέτοιο τρόπο που θα ικανοποιεί και την Ελλάδα και τον πρόεδρο του Eurogroup».
Το «κλειδί» για τη συμβιβαστική διατύπωση είναι αφενός η φράση που θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το τι αιτάται η ελληνική κυβέρνηση να παραταθεί (Μνημόνιο, πρόγραμμα, δανειακή σύμβαση), αλλά και οι δεσμεύσεις που πρόκειται να αναλάβει έναντι των εταίρων.
Έτσι, Αθήνα και Βρυξέλλες «χτενίζουν» λέξη προς λέξη τα προτεινόμενα κείμενα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η φράση «επέκταση δανειακής σύμβασης» ενδέχεται να αντικατασταθεί – μετά τις και τις εκ προοιμίου αντιδράσεις Σόιμπλε την Τετάρτη – με τον όρο «επέκταση συμφωνίας».
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο όρος «δανειακή σύμβαση» αντικαθίσταται με τον όρο «μηχανισμός βασικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», ο όρος «νέα συμφωνία» με τον όρο «νέος διακανονισμός» και ο όρος «σχετική ευελιξία» με τον όρο «ευελιξία».
Σύμφωνα με το Mega, στα κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ένταξη του όρου «ανθρωπιστική κρίση», ο οποίος επί της ουσίας θα δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων.
Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:
– Παράταση έως το τέλος Αυγούστου
– Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης
– Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο
– Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)
– Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ
– Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος, να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.
– Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών – μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:
– Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
– Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων
– Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές
– Αποπληρωμή δανείων προς όλους
– Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς