Το όραμα μιας συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Νότου δεν φαίνεται να προχωρά, τη στιγμή που η Αθήνα επιχειρεί να διαπραγματευθεί μια «αμοιβαίως επωφελή λύση» για το ελληνικό ζήτημα.
Τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα τόσο από την Ισπανία όσο και από την Πορτογαλία φαίνεται να δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχουν παντού «ευήκοα ώτα»
Ισπανία: Το Podemos στη σκιά των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα
Τον τόνο της στάσης που πρόκειται να ακολουθήσει η Ισπανία έδωσε για πρώτη φορά με τόσο σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Πέμπτης.
Δεν ήταν βεβαίως η αναμνηστική φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο κ. Ραχόι -από την οποία «έλλειπε» ο έλληνας πρωθυπουργός- εκείνο που «μαρτύρησε» τη αντιπαράθεση.
Ήταν οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στη σχετική συνέντευξη τύπου ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ισπανού Πρωθυπουργού. «Κανείς δεν δικαιούται να εξωτερικεύει εμμονές η σκοπιμότητες που έχουν σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως μάλιστα ανέφεραν εκτενή δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου, οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενώ ο κ. Ραχόι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά του έλληνα πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ισπανική εφημερίδα El Pais, η ισπανική κυβέρνηση ενοχλείται ιδιαίτέρως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς γνωρίζει πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις θα κεφαλαιοποιηθεί αυτόχρημα από το Podemos, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και «φλερτάρει» με την πρώτη.
«Για παράδειγμα», αναφέρει η El Pais, «εάν καταφέρει να εγκριθεί η προεκλογική του εξαγγελία για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, όταν στην Ισπανία ο Ραχόι έχει παγώσει έως το 2015 το αντίστοιχο ποσόν στα 648,6 ευρώ, με ελάχιστη αύξηση κατά μόνον 3 ευρώ, αυτή η επιτυχία αυτομάτως θα χρησιμοποιηθεί κατά του ΡΡ».
Υπενθυμίζεται ότι σε μερικούς μήνες η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να περάσει το πρώτο crash-test μετά τη δημιουργία του Podemos με τις δημοτικές εκλογές, ενώ στα τέλη του χρόνου «καραδοκούν» και οι εθνικές εκλογές.
Την πολύ σκληρή στάση που αναμένεται να κρατήσει η Ισπανία στη διαπραγμάτευση του Eurogroup της Δευτέρας μαρτυρούν και οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της χώρας José Manuel García Margallo. «Αν η Ισπανία δεν είχε καταβάλλει 32,74 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας κατά 50% και τις συντάξεις κατά 38%!», ανέφερε ο κ. Margallo, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ισπανών φορολογουμένων.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ισπανός υπουργός οικονομικών Λουίς δε Γκίνδος. Η Ισπανία είχε δανείσει 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ η χώρα της Ιβηρικής διερχόταν επίσης σοβαρή κρίση και δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής της οφειλής αυτής, υπογράμμισε με νόημα. Συμπλήρωσε δε ότι αυτά τα 26 δισ. «αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ποσό που δαπανούμε σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα (μας), όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή», κατέληξε.
Πορτογαλία: Ξεκάθαρες αποστάσεις εν αναμονή του αποτελέσματος
Αντίθετη στις ελληνικές προτάσεις εμφανίζεται και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Όπως αναφέρει η DW η Πορτογαλία, η οποία βρισκόταν επίσης σε πρόγραμμα διάσωσης, προτίθεται να πληρώσει άμεσα τα χρέη της, ζητά όμως να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για όλες τις χώρες και για την Ελλάδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου κατέστησε σαφείς τις θέσεις του για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια χώρα δεν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην πληρώσει τα χρέη της», είχε δηλώσει πριν ακόμη από τις εκλογές.
Όπως εξηγεί στην DW ο οικονομολόγος Πέντρο Τεχέιρα η πορτογαλική αντίδραση στις ελληνικές εκλογές μπορεί να αποδοθεί και στον παράγοντα «φόβο»: «Μετά την Ελλάδα η Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται το ασθενέστερο μέλος της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν πολιτικό μήνυμα. Εάν όμως διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση της έναντι των πιστωτών της, τότε θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και η πορτογαλική κυβέρνηση».
Ιταλία: Ο μόνος σύμμαχος του Νότου;
Ο Ματτέο Ρέντσι είναι ίσως ο μόνος σύμμαχος για την ελληνική κυβέρνηση που ανήκει στο Νότο.
Η Ιταλία που και αυτή μαστίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα φαίνεται να επιθυμεί μια στροφή της Ευρώπης προς την ανάπτυξη με παράλληλη όμως τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων. Οι τελευταίοι όμως θα πρέπει -κατά Ρέντσι- να εφαρμόζονται με ευελιξία και εξυπνάδα.
«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» δήλωνε την Πέμπτη ο ιταλός πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
Όπως μάλιστα ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Il Messagero, η ιταλική πλευρά στήριξε το ελληνικό αίτημα «για δημοσιονομικό περιθώριο» κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης, ενώ την Παρασκευή ο ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν εμφανίστηκε «βέβαιος» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.