Το τυπικό «εθιμικό» για τους διατελέσαντες στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα τους θέλει σιωπηλούς και… συνταξιούχους. Με άλλα λόγια, ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είθισται να μη δίνει συνεντεύξεις, να μην προβαίνει σε δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και, αποχωρώντας από την Ηρώδου του Αττικού, να ρίχνει και τίτλους τέλους στην – όποια – πολιτική σταδιοδρομία του.
Ωστόσο, αυτό το «εθιμικό δίκαιο» δεν βρίσκει σύμφωνο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που αντί να ευλογεί την τύχη του γιατί επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα σε μία στιγμή που εκείνος έψαχνε μεταξύ των «συνταξιούχων» της Δεξιάς, ουδέποτε «χώνεψε» ότι δεν υπηρέτησε για δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Προκόπης Παυλόπουλος θεωρεί πως έμεινε «αδικαίωτη» η θητεία του, αφού θα ήθελε να τον καταγράψει η Ιστορία ως τον Πρόεδρο που… κινούσε τα νήματα.
Είναι ενδεικτικό πως οι διάφοροι φίλοι του έσπευσαν την προηγούμενη εβδομάδα θα ξαναζεστάνουν το γνωστό «ποίημα» του τύπου «τώρα που δεν είναι ο Παυλόπουλος Πρόεδρος, ο ΟΗΕ πρωτοκόλλησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο» και διάφορα άλλα τέτοια απίθανα, που απλώς αγνοούν τις σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Προκόπης Παυλόπουλος ακκίζεται όταν ακούει διάφορους πρώην αυλοκόλακές του να του πιστώνουν ότι «κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ» το ταραγμένο πρώτο εξάμηνο του 2015, έστω κι αν ξεχνά μία μικρή «λεπτομέρεια»: όντως, ένας Πρόεδρος ήταν που έπεισε – ή, ορθότερα, πειθανάγκασε – την Άνγκελα Μέρκελ να μην εξωπετάξει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Μόνο που, αντί για την Ηρώδου του Αττικού, η έδρα του ήταν στα Ηλύσια Πεδία και λεγόταν Ολάντ, όχι Παυλόπουλος.
Τέλος πάντων, αυτά για τον τέως Πρώτο Πολίτη είναι λεπτομέρειες. Το κύριο θέμα είναι, αφενός πως ο Προκόπης Παυλόπουλος θεωρεί πως η Ιστορία τού… χρωστάει, αφετέρου πως έχει αρχίσει να εκδηλώνει την πρόθεσή του για μία ολική πολιτική επαναφορά.
Το «Αγκίστρι», λοιπόν, αλίευσε μία ενδιαφέρουσα πληροφορία: αν και ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε για καιρό αφήσει τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον τού Αλέξη Τσίπρα να ατονήσει, σιγά – σιγά αρχίζει να αναθεωρεί τη στάση του. Μάλιστα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ξαναζεσταίνει» τις επαφές του με στενούς συνεργάτες και τακτικότατους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να ανοίξει εκ νέου ένας δίαυλος επικοινωνίας απευθείας με τον πρώην πρωθυπουργό.
Ναι, καλά το καταλάβατε: ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον λένε οι συνομιλητές του, καταλαβαίνει ότι η πολιτική επανενεργοποίησή του περνά μόνο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι τον «άδειασε» η ίδια του η παράταξη. Βεβαίως, ένας πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας – ακόμη και ο Παυλόπουλος – δεν μπορεί να «κατέβει» ως ένας απλός υποψήφιος βουλευτής. Μπορεί, όμως, γι’ αρχή, να αναλάβει επικεφαλής μιας κάποιας «θεσμικής επιτροπής», που θα μπορούσε να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, (κάτι για την «αναθέσμιση της χώρας» ή αντιστοίχως βαρύγδουπο, ώστε να ταιριάζει με τον Παυλόπουλο), για να καταλήξει στις επόμενες εκλογές επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γενικώς, φαίνεται ότι συνομιλητές του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, που ασφυκτιά στο καινούργιο γραφείο που έχει φτιάξει, πιστεύουν πως, αν στην Κουμουνδούρου θέλουν, μπορούν να βρεθούν τρόποι ταιριαστοί για την ολική πολιτική επαναφορά του Παυλόπουλου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές λένε στο «Αγκίστρι» πως με ένα τέτοιο «deal» ο Παυλόπουλος θα έπαιρνε το εισιτήριο για την πολιτική επανενεργοποίησή του και θα μπορούσε να «πουλήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο «καραμανλικών», «καραμανλογενών» και λοιπών κεντροδεξιών. Εξάλλου, «είναι γνωστό το μέτωπό του με τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ», λένε οι ίδιοι παράγοντες.
Δημοσιεύθηκε στο «ΚΑΡΦΙ»