Του Νίκου Ανδριόπουλου
Την ώρα που τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να απορρίπτουν επίσημα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σε συνομιλίες τους κάνουν λόγο για σενάρια τα οποία εκπορεύονται από διαρροές του Βερολίνου και εγχώρια κέντρα εξουσίας και συμφέροντα, τα οποία όπως τονίζουν χαρακτηριστικά με αφορμή και τις τηλεοπτικές άδειες «χάνουν τα κεκτημένα τους από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενάντια στη διαπλοκή».
Στις επαφές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες φωτογραφίζει ως υπεύθυνους για τις νέες καθυστερήσεις που διαφαίνονται στην αξιολόγηση το δίδυμο Τόμσεν-Σόιμπλε, το οποίο εν πολλοίς μέσω της αδιάλλακτης στάσης της Ντάλια Βελκουλέσκου έχει καταφέρει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες αυτές σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου που φοβάται σύρσιμο των διαπραγματεύσεων μέχρι και το Πάσχα.
Στο Μαξίμου αναφορικά με την κυβερνητική πλειοψηφία εκφράζουν σιγουριά για τη συνοχή ενόψει του δύσκολου κάβου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτούς τους 153 έχουμε και με αυτούς θα πορευτούμε». Την ίδια ώρα μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για μία ακόμη φορά το Σάββατο να απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, ωστόσο την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος διεμήνυε πως εάν οι δανειστές επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις το λόγο θα έχει εκ νέου ο λαός. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τις πιέσεις συγχρόνως, τόσο προς το εξωτερικό, στέλνοντας μήνυμα για ευελιξία προς τους δανειστές μετά τις ελληνικές υποχωρήσεις, όσο και στο εσωτερικό, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ ξορκίζουν το σενάριο των εκλογών, αλλά δεν στηρίζουν τη συμφωνία, την οποία ψήφισαν το καλοκαίρι.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, μετά και τις επαφές των αρμόδιων υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η εικόνα που έχει δημιουργηθεί αποτελεί μία «σχετικά καλή βάση», καθώς δεν απορρίπτονται συνολικά οι ελληνικές προτάσεις, παραπέμποντας για τα τελικά αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων τόσο σε τεχνικό αλλά κυρίως και σε πολιτικό επίπεδο.
Οι εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο για σκληρή γραμμή και ακόμα και σύγκρουση με τους δανειστές για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, με μία «ηρωική έξοδο» να είναι προτιμότερη από έναν επώδυνο συμβιβασμό έχουν γίνει. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής, μετά και τα μηνύματα των διερευνητικών επαφών με το κουαρτέτο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να απομακρύνει τα σενάρια για εκλογές, τα οποία εκτός από ανούσια εκτιμά ότι θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την οικονομία και επιμένει στην ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της αξιολόγησης ακόμα και με θυσία των κόκκινων γραμμών κυρίως για τις υψηλές κύριες συντάξεις και κλιμακωτά και για τις επικουρικές, προκειμένου να περάσει ο μεγάλος κάβος και η κυβέρνηση μετά να μπει στο «ασφαλές» και προνομιακό πεδίο της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός, μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε και με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμφώνησε σε γρήγορη αξιολόγηση και ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για την ανάσχεση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, εκτιμά ότι η λύση θα βρεθεί άτυπα σε μία συμφωνία «πακέτο» που θα καλύπτει τόσο το πεδίο της οικονομικής, όσο και της προσφυγικής κρίσης. Για αυτό το λόγο και έχει σημάνει συναγερμός για την ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής μέχρι τη Σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα πάντως, η εκλογολογία αυτοτροδοφοτείται και από τις πρωτοβουλίες του κυβερνητικού επιτελείου για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο εντός του 2016. Ο νέος εκλογικός βρίσκεται στο μικροσκόπιο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά θα προβλέπει τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών σε 30, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να τις πάρει όχι μόνο το πρώτο κόμμα αλλά και συνασπισμοί κομμάτων που από προεκλογικά θα έχουν ανακοινώσει τη συνεργασία τους. Όπως γίνεται αντιληπτό, το Μέγαρο Μαξίμου στήνει αναχώματα δια παν ενδεχόμενο, με το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση να είναι να καταφέρει να βρει τις ισορροπίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει ο εκλογικός από τη Βουλή με τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 του Σώματος, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εκλογική διαδικασία.