Ένα νέο γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναλαμβάνει πλέον η Ελλάδα, εξέλιξη που επηρεάζει το μέχρι σήμερα status quo και στέλνει σαφή μηνύματα στην Τουρκία που συνεχίζει να παίζει στο ταμπλό της έντασης.
Η καταγεγραμμένη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα μέσα και από το κλίμα στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν, τρομάζει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων και το κύμα φτώχειας που ταλαιπωρεί τη χώρα του καλείται να αντιμετωπίσει και τη σταδιακή περιθωριοποίηση που προκάλεσε ο ίδιος με τη διαρκή προκλητικότητα και τη συνεχή επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ συνιστά μία κεντρική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη και αποδίδει πλέον καρπούς, όπως καταγράφηκε μέσα και από την επίσημη πρόκληση του κ. Μπάιντεν για επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Η νέα αμερικανική ηγεσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν κρίσιμο σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι στρατηγικού τύπου κινήσεις της Αθήνας και της ελληνικής διπλωματίας με το βλέμμα στο μέλλον, η πολυσχιδής εξωτερική πολιτική και η σύναψη ισχυρών συμμαχιών με σημαντικές δυνάμεις-κεντρικούς παίκτες, στη βάση αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης, εντός και εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν νέα δεδομένα στο status quo της Μεσογείου και σε μία πολυτάραχη περιοχή που καταγράφει διαχρονικά εντάσεις και συγκρούσεις, ενώ ισχυροποιούν τη θέση της χώρας και τη θωρακίζουν σε πολλά επίπεδα από ενδεχόμενες πιθανές απειλές.