Η επόμενη επανάσταση της εποχής δεν θα είναι κάποιο έξυπνο gadget ή ένα θαυματουργό φάρμακο αλλά μια αλλαγή στον τρόπο ζωής, μια αλλαγή που ίσως να σημάνει το τέλος του γάμου.
Όπως σημειώνει το salon.com, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων ανθρώπων που αποφασίζουν να αμφισβητήσουν το θεσμό του γάμου και να γίνουν αρνητές της κοινωνικής κουλτούρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, πάνω από το ήμισυ του συνόλου των αμερικανίδων κάτω των 30 ετών που γεννούν, είναι άγαμες και οι πιθανές αιτίες για αυτή την τάση συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, από τη σχετική οικονομική ανεξαρτησία των μορφωμένων γυναικών μέχρι τη λανθάνουσα αντίδραση των διαζύγιο των δικών τους γονέων.
Η τάση αυτή δημιουργεί όμως και σκεπτικισμό, καθώς ο γάμος συνδέεται και με το νομικό σύστημα και την περιουσία, επομένως δημιουργούνται περίπλοκες καταστάσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο κλονισμός του θεσμού θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς ενώ οι κοινωνικές νόρμες έχουν αλλάξει, παραμένει πίσω το νομικό σύστημα που προστατεύει τις άγαμες μητέρες και τα παιδιά τους. Από την άλλη το τέλος του γάμου μπορεί να είναι και σημάδι για κάτι μεγάλο. Στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχει πτωτική τάση στους γάμους μεταξύ των νέων, ωστόσο η κοινωνία δεν έχει καταρρεύσει και τα παιδιά ευημερούν.
To τέλος του καπιταλισμού Πολύ πριν από την κατάρρευση της οικονομίας της μεσαίας τάξης στην Αμερική, την Ευρώπη και τώρα την Ασία, οι νέοι άρχισαν πολιτιστικά κινήματα που μετατόπισαν το κέντρο της ισορροπίας από την οικονομία στις κοινωνικές αξίες. Σύμφωνα με την Pew Research, η αλλαγή αυτή δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα γενεών μεταξύ των boomers και των Millennials, ένα χάσμα που εξακολουθεί να διευρύνεται…. Τα σημάδια της αντι-εμπορευματοποίησης είναι παντού: κοινόχρηστα σπίτια και αυτοκίνητα, αστικά αγρόκτημα από συλλογικότητες, και το τέλος των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αμέτρητα μπλογκς προσφέρουν οδηγούς επιβίωσης στο νέο κόσμο…Υπάρχει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή από τις παραδοσιακές σταδιοδρομίες, στη στάση υπέρ των αξιών με επίκεντρο τους στόχους για την «κοινόχρηστη αρμονία». Για παράδειγμα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των πρόσφατων αποφοίτων κολεγίου αναζητούν τώρα εργασία στον μη κερδοσκοπικό τομέα από ό, τι οι απόφοιτοι στις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες.
Το φαινόμενο θα μπορούσε κάποιος να το αποδώσει στην ζοφερή αγορά εργασίας ή στην γονική υποστήριξη, ωστόσο υπάρχει μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με το τι συνιστά ουσιαστική δουλειά. Το τέλος του Θεού Σύμφωνα με την Washington Post , το 25 τοις εκατό των Millennials δεν είναι κολλημένοι με τις παραδόσεις της πίστης και σχεδόν οι διπλάσιοι δεν ανήκουν σε κάποια εκκλησία. Η μελέτη της Pew Research δείχνει ότι ένας εκπληκτικά χαμηλός αριθμός νέων πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Η πίστη κλονίζεται στη μετα-χριστιανική Ευρώπη και την Αμερική και ο αθεϊσμός αναπτύσσεται ταχύτατα μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, που έχουν στραφεί σε ένα δικό τους είδος πίστης.
Τι έχει οδηγήσει τους νέους μας μακριά από τις πνευματικές παραδόσεις σε αριθμούς ρεκόρ σε χρόνο ρεκόρ; διερωτάται το salon.com. Μια πρόσφατη έκθεση από τη δεξαμενή προοδευτικής σκέψης Center for American Progress δείχνει ένα κενό κουλτούρας. Η οργάνωση χαρακτηρίζει αυτό το κενό, ως την αιτία που οδηγεί μακριά από τη Θρησκεία, ενώ οι καταχρήσεις των Καθολικών και τα παιχνίδια εξουσίας γύρω από τον άμβωνα μπορεί να έχουν συντελέσει στην διεύρυνση του χάσματος. Ακόμη και το ευαγγελικό περιοδικό Relevant, σημειώνει ότι οι Millennials στα social media απορρίπτουν όλο και περισσότερο την ιεραρχία της εκκλησίας και στρέφονται ο ένας στον άλλο για πνευματική παρηγοριά και συμβουλές. Δεν παρακολουθούν τις παραδοσιακές υπηρεσίες της πίστης, μπορούν όμως κάλλιστα να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική πνευματική playlist.