Μια γυναίκα οδηγός στη Νέα Υόρκη συνελήφθη σε έλεγχο της τοπικής τροχαίας επειδή βρέθηκε να έχει 4 φορές παραπάνω αλκοόλ στο αίμα της από το επιτρεπόμενο όριο, αλλά τελικά αθωώθηκε, όταν απέδειξε στο δικαστήριο ότι πάσχει από μία πολύ σπάνια ασθένεια, κατά την οποία το σώμα της παράγει αλκοόλ!
Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2014, όταν η γυναίκα πήγε σε εστιατόριο με τον σύζυγό της το μεσημέρι και ήπιε συνολικά 4 ποτά μεταξύ 12:00 και 18:00. Αυτό θα σήμαινε ότι, για την δική της σωματοδομή, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της θα έπρεπε να είναι μεταξύ 0,01 και 0,05 και σίγουρα κάτω από το 0,08 που είναι το όριο στις ΗΠΑ. Καθώς επέστρεφε μόνη στο σπίτι τους με το δικό της αυτοκίνητο, την έπιασε λάστιχο στον δρόμο. Ένας περαστικός οδηγός, που την είδε στην άκρη του δρόμου, κάλεσε την αστυνομία επειδή νόμιζε πως επρόκειτο για ατύχημα. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί της έκανα αλκοτέστ και έμειναν άναυδοι από το 0,40 ποσοστό αλκοόλ που έδειξε το ειδικό μηχάνημα!
Την μετέφεραν αμέσως και στο νοσοκομείο, αφού αυτές οι τιμές αλκοόλ στο αίμα, θεωρούνται απειλητικές για την υγεία του ατόμου. Οι γιατροί είδαν ότι η γυναίκα δεν ήταν καθόλου μεθυσμένη, θεώρησαν λάθος την μέτρηση που της έγινε και της έδωσαν εξιτήριο. Αλλά ο σύζυγός της επέμεινε να της κάνουν εξετάσεις. Και εκεί διαπιστώθηκε η απίστευτη πάθηση της γυναίκας…
Τι είναι το σπάνιο αυτό σύνδρομο
Γνωστό και ως σύνδρομο εντερικής ζύμωσης, αυτή η σπάνια ιατρική πάθηση μπορεί να συμβεί όταν ασυνήθιστα επίπεδα γαστρεντερικής μαγιάς μετατρέψουν τους απλούς υδατάνθρακες από τα τρόφιμα σε αιθανόλη. Η διαδικασία πιστεύεται ότι λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο και είναι πολύ διαφορετική από την κανονική ζύμωση που γίνεται στο παχύ έντερο και η οποία καταλήγει σε αύξηση της ενέργειας του οργανισμού.
Περιγράφηκε ως πάθηση για πρώτη φορά το 1912 ως “ζύμωση των μικροβιακών υδατανθράκων”, ενώ μελετήθηκε εκτενώς τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 ως παράγοντας που συμβάλλει στην έλλειψη βιταμινών και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που αφορούν τη μαγιά Candida albicans και Candida krusei στην Ιαπωνία, και το 2013 διαπιστώθηκε περίπτωση 61χρονου, που είχε συχνές εξάρσεις “ανεξήγητης μέθης” για χρόνια, προτού διαγνωστεί με εντερική υπεραφθονία της μαγιάς Saccharomyces cerevisiae, ή αλλιώς, μαγιάς μπύρας, δηλαδή της ίδιας ζύμη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπύρας!