Η ηλικία όπου τα άλογα είναι ικανά να ζευγαρώσουν διαφέρει ανάλογα με το φύλλο. Τα θηλυκά (φοράδες) ζευγαρώνουν μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών αλλά μόνο μετά τα τρία τους χρόνια μπορούν να γεννήσουν. Το όριο ηλικίας για τεκνοποίηση μιας φοράδα διαρκεί μέχρι τα 15 χρόνια.
Τα αρσενικά (επιβήτορες), σε ηλικία ενός έτους μπορούν να τεκνοποιήσουν αλλά δεν αναπαράγονται νωρίτερα από τεσσάρων ετών. Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για το ζευγάρωμα. Σε αυτό το διάστημα οι θηλυκές δέχονται τα αρσενικά μόνο για 5 ημέρες περίπου.
Ο τρόπος με τον οποίο η φοράδα προσελκύσει τον επιβήτορα είναι ουρώντας και υψώνοντας την ουρά της. Το αρσενικό άλογο, αντίστοιχα υψώνει το κεφάλι και την ουρά και γέρνει τα αυτιά προς τα πίσω. Η συμπεριφορά τους κατά την περίοδο του ζευγαρώματος αλλάζει και μπορεί να γίνει ατίθαση και νευρική.
Εγκυμοσύνη
Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 11 μήνες, όπου το έμβρυο διαμορφώνεται στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ενώ προς το τέλος αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Στους 6 μήνες εγκυμοσύνης το έμβρυο είναι σχεδόν 61 εκατοστά με πλήρες τρίχωμα.
Στους 8 μήνες ζυγίζει περίπου 18 κιλά και αρχίζουν να σχηματίζονται η ουρά και η χαίτη.
Στους επόμενους μήνες μέχρι τη γέννηση η ανάπτυξη του εμβρύου είναι γρήγορη και τέλος στον εντέκατο μήνα το έμβρυο παίρνει μόνο του θέση για τη γέννα ώστε το κεφάλι και τα πόδια να γεννηθούν πρώτα.
Οι περισσότερες γέννες γίνονται τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού όταν ο καιρός είναι ζεστός και υπάρχει άφθονη τροφή.
Γέννα
Συνήθως η γέννα δεν έχει επιπλοκές. Οι φοράδες φαίνεται ότι προτιμούν να γεννούν το βράδυ όταν δεν τις παρακολουθεί κάποιος και σίγουρα έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την έναρξη του τοκετού. Οι συσπάσεις διαρκούν 1 με 2 ώρες. Οι εμβρυικοί υμένες (αλλαντοικός υμένας) μπορεί να φανούν στο αιδοίο της φοράδας. Η τελική έξοδος του πουλαριού γίνεται πολύ γρήγορα, εάν διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά υπάρχει πρόβλημα. Το τέλος του τοκετού έρχεται με την έξοδο του πλακούντα η οποία διαρκεί 1-3 ώρες. Με το που γεννηθεί το πουλάρι η μητέρα το καθαρίζει γλύφοντάς το καθώς και για να τονώσει τη κυκλοφορία του αίματός του.
Λίγη ώρα μετά την γέννηση το πουλάρι μπορεί να σταθεί όρθιο ενώ γρήγορα μαθαίνει να περπατά δίπλα στη μητέρα του.
Η σχέση του πουλαριού με την φοράδα
Σημαντική είναι και η σχέση του πουλαριού με την φοράδα. Μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μείωση της καρδιακής συχνότητας κατά την διάρκεια της περιποίησης του πουλαριού από την μητέρα, ενώ ο δεσμός τους γίνεται όλα και πιο ισχυρός στον ένα μήνα από την γέννηση του πουλαριού. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περίπτωση που τα πουλάρια νοιώθουν ότι απειλούνται τρέχουν στη μητέρα τους για να βρουν προστασία ακόμα και αν έχουν περάσει μήνες ή ακόμα και χρόνια από τον απογαλακτισμό.
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia