Στις κάλπες που στήθηκαν τον Απρίλιο στην Φιλανδία, το υπουργείο Εξωτερικών πέρασε στα χέρια του αρχηγού του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Φινλανδών, Τίμο Σόινι, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές αναδύθηκαν για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία τους στην εξουσία ως εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιούχα Σιπίλα.
Ο Τίμο Σόινι είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Έχει χιούμορ είναι καλός πατέρας και στην προσωπική του ζωή είναι χαλαρός. Όχι όμως και στην πολιτική αρένα.
Ο Σόινι ήταν η φωνή της αντιπολίτευσης. Και όμως, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτός είναι που αναγκάζεται να εξηγήσει γιατί η Φινλανδία συμφώνησε να υπογράψει σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μόλις 86 δισ. ευρώ, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.
Όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνιο παρέκαμψε την καταβολή μέρους του χρέους της χώρας του, η Φινλανδία ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν τη σκληρότερη αντιμετώπιση απέναντι στην Ελλάδα. Κυρίως λόγω της πίεσης από τους Φινλανδούς και της επίσημης θέσης του Ελσίνκι που υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από τη νομισματική ένωση, τουλάχιστον προσωρινά.
Όταν οι συνομιλίες έμοιαζαν να είναι κοντά σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, το τρίτο για την Ελλάδα σε πέντε χρόνια, τα φινλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Φινλανδοί απειλούσαν να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Ο Σόινι το αρνείται αυτό. «Αποφασίσαμε να μείνουμε στην κυβέρνηση», λέει στα συγκεντρωμένα μέλη του κόμματός του. «Όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη».
Αν επέτρεπαν στην Ελλάδα να αποτύχει, εξηγεί ο ίδιος, θα κόστιζε στη Φινλανδία από 3 έως 4 δισ. ευρώ (τα χρήματα που είχαν ήδη δανείσει στην Αθήνα) και θα αποδυνάμωνε στρατηγικά η Ευρώπη. Ο Σόινι χαρακτήρισε την συναίνεση του ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος -σε αντίθεση με τους Έλληνες ομολόγους – νιώθει τιμή να διατηρήσει την δέσμευση. «Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ», λέει. «Και δεν θα γίνουμε».
Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έτσι και ο Soini μαθαίνει ότι το να είσαι στην κυβέρνηση μερικές φορές σημαίνει την υλοποίηση πολιτικών με τις οποίες αντιτάσσεσαι.
Ο Σόινι δεν θεωρείται από τους περισσότερους Φιλανδούς ως ρατσιστής, αλλά το κόμμα του περιέχει μια ισχυρή, αντιμεταναστευτική πτέρυγα. Μέλη της είναι ο Teuvo Hakkarainen, ένας βουλευτής που κάποτε «αστειεύτηκε» ότι η Φινλανδία θα πρέπει να εξορίσει τους Σομαλούς πρόσφυγες και τους ομοφυλόφιλους στο αρχιπέλαγος της Βαλτικής και τον Jussi Halla-aho, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα μίσους το 2012, αφότου έγραψε στο blog του ότι ο Προφήτης Μωάμεθ ήταν ένας παιδόφιλος.