Στο αποκορύφωμά της φτάνει πλέον η αγωνία για το θρίλερ των κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους απεσταλμένους των δανειστών, για το νέο Μνημόνιο.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10 και μισή το πρωί της Δευτέρας και κοντεύει πλέον να κλείσει ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο.
Αν όλα πάνε καλά, μπορεί να τελειώσει γύρω στις εννιά το πρωί, όπως εκτιμούν στελέχη μέσα από την διαπραγμάτευση.
Οι συζητήσεις έχουν φτάσει πλέον στο «σκληρό» πυρήνα των θεμάτων. Σχεδόν όλα τα θέματα έχουν ήδη κλείσει, αλλά τα λίγα που έχουν απομείνει ανοικτά είναι και τα πιο δύσκολα. Αυτό επιτείνει την αβεβαιότητα, αλλά όλοι φαίνεται να θέλουν να κλείσουν εδώ και τώρα τα παζάρια, κάτι που απαιτεί και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να τα βρουν κάπου στη μέση.
Τα κυριότερα «αγκάθια» που παρέμεναν στις συνομιλίες ως αργά χθες τη νύχτα ήταν:
-«Κόκκινα» δάνεια: είναι το κλειδί της συμφωνίας. Οι δανειστές, με «πρώτο βιολί» το ΔΝΤ, επιμένουν στη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds-γύπες, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση. Πιθανόν να δημιουργηθεί ένα σχήμα με τη συμμετοχή ξένα funds το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος τίθενται και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.
-Αποκρατικοποιήσεις: η δομή του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και η μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό, βρίσκονταν επί ώρες στο τραπέζι των συζητήσεων. Τη λύση φαίνεται πως θα δώσει ένας ευρύς κατάλογος με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα δεσμεύεται να δρομολογήσει η κυβέρνηση, που θα μειώσουν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά το δημόσιο χρέους, πριν ξεκινήσουν εκείνες που θα κατευθυνθούν προς ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη.
-Αγορά ενέργειας: οι πιέσεις εντείνονται για ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Επίσης οι δανειστές ζητούν ζητούν να διαχωριστούν τα δίκτυα από τους παρόχους.
Στην «κλίνη του Προκρούστη» φαίνεται να μπαίνουν ενδεχομένως, όμως, και οι πρόωρες συντάξεις.
Στο φορολογικό μέτωπο, η αύξηση της επιβάρυνσης των αγροτών αναμένεται να ξεκινήσει από τον φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, ο οποίος θα αυξηθεί από τα 0,066 στα 0,33 ευρώ το λίτρο σε δύο δόσεις: η μισή αύξηση θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Οκτώβριο και η άλλη μισή από τον Οκτώβριο του 2016. Όσον αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία θα προβλέπει για φέτος ύφεση 2,1%-2,3% και μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Το συνολικό ύψος του νέου δανείου από τον ESM θα κυμανθεί στα 50-52 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 34-40 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της προσεχούς τριετίας θα πρέπει να προέλθουν από το ΔΝΤ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη μελλοντική επιστροφή στις αγορές.
Ύφεση και πρωτογενές έλλειμμα
Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε η συμφωνία και για τους δημοσιονομικούς στόχους. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί».
Ωστόσο, άλλες πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι πιθανόν να χρειαστούν και κάποια νέα μέτρα, ενώ θεωρείται επίσης ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις στα προαπαιτούμενα ως «αντάλλαγμα» για κάποιες άλλες παραχωρήσεις.
Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό). Για το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018), ενώ το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%. Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%.
Κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αναμένεται ύφεση 0,5% και το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 και επισήμως ανάπτυξη 2,3% το 2017 (για φέτος η ύφεση υπολογιζόταν στο 2,1%-2,3%).