Η Ολομέλεια αποφάσισε μεν να σώσει εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσουν την συμφωνία στους θεσμούς, αλλά “έχασε” 17 από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Πιο συγκεκριμένα ψήφισαν 291 βουλευτές εκ των οποίων οι 251 «Ναι» οι 32 «Όχι», 8 ψήφισαν «παρών» και 9 ήταν απόντες.
Από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές “Ναι” ψήφισαν 145, “Όχι” 2 και “Παρών” 8 και απόντες ήταν 7.
Σε σχετική δήλωσή του για το αποτέλεσμα της ψηφορορίας και την “απώλεια” 17 βουλευτών ο πρωιυπουργός δήλωσε; «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ’ άλλα στην ώρα τους».
Κάτι που αφήνει το ενδεχόμενο της παραίτησης ανοικτό, αφού αποκλείεται να τροχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα πληντων ΑΝΕΛ.
Με επιστολή τους, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ψήφισαν «ναι» στη σημερινή ψηφοφορία, ώστε να μην χαθεί η δεδηλωμένη (σ.σ. η οποία τελικά χάθηκε), αλλά όταν έρθει η συμφωνία με τα μέτρα στη Βουλή, δεν θα τα ψηφίσουν!
Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι 17 «διαρροές» (οκτώ «παρών» και εννέα απόντες), που υπήρχαν σήμερα στη Βουλή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το σενάριο των εκλογών ενισχύεται ολοένα και περισσότερο…
Συγκεκριμένα, διαφοροποιήθηκαν δηλώνοντας: «ΟΧΙ» η Ιωάννα Γαϊτάνη (Α Θεσσαλονίκης) και η Ελένη Ψαρρέα (Μεσσηνίας)
«Παρών» οι Αγλαϊα Κυρίτση (επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α Αθήνας), Δημήτρης Στρατούλης (Β Αθήνας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας) και Αθανάσιος Σκουμάς (Βοιωτίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β Πειραιώς).
Μετά το «παρών» στη ψηφοφορία ο υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην «κηδεμονία της πατρίδας», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως στηρίζει την κυβέρνηση.
«Με το ”παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.
Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας», κατέληξε.
Εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη που ενημέρωσε την κυβέρνηση για την απουσία του ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει απόλυτα. έλειψαν από την ψηφοφορία οι: Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή , Βασίλης Κυριακάκης.
Οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου αναφέρουν πως ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητούσε την εξουσιοδότησή τους σε ένα τρίτο μνημόνιο που συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βάλει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
“Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων – κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο”, αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές και προσθέτουν:
“Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό ‘ΟΧΙ’ του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων”.
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως είναι απαράδεκτο για κυβέρνηση της Αριστεράς να “φορτωθεί” ένα τρίτο μνημόνιο και να περάσει μέτρα που δυσκολεύονταν να ψηφίσουν ακόμα και καθαρά μνημονιακές δυνάμεις.
“Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν”, αναφέρεται στην επιστολή η οποία καταλήγει ως εξής:
“Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας”.
Κατά την δεύτερη ανάγνωση η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «Ναι», η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Νικόλαος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) ψήφισαν «Ναι».
Nωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εξηγήσει τους λόγους που ζητά την εξουσιοδότηση αυτή λέγοντας μεταξύ άλλων:
Εξι μήνες τώρα έπραξα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε δύσκολες συνθήκες
Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό
Ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν υπολόγισα προσωπικό κόστος
Πολλοί θα πουν ότι έφτασα ως εκεί που ποτέ δεν μπορούσε να φτάσει ένας πρωθυπουργός
Είχα απλόχερη στήιξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού
Θα μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και απόψε
Εξι μήνες τώρα μπήκαμε σ ένα πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως έδαφος
Τώρα υπάρχει ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το κρύψω από τον ελληνικό λαό
Ναι, κάναμε λάθη, ουδείς αλάθητος
Αποτρέψαμε ένα πολιτικό Grexit
Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές μας απόψεις
Οι εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας;
Στις 25 Ιούνη πήραμε τελεσίγραφο από το Eurogroup, χωρίς το χρέος, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, με μέτρα
Το αρνηθήκαμε, το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στη θέση μας
Το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού
Δεν είχαμε την πρόθεση η περιπέτεια αυτή να οδηγήσει σε κλειστές τράπεζες
Ο ελληνικός λαός πηρε μια γενναία απόφαση, απέρριψε αυτό το τελεσίγραφο
Δεν έδωσε εντολή ρήξης, έδωσε εντολή ενίσχυσης της προσπάθειας
Δεν ζήτησα το Οχι για τη ρήξη
Δεσμεύτηκα και προσωπικά να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μια καλύτερη συμφωνία
Σε αυτό το πλαίσιο ψήφισε ο ελληνικός λαός την προηγούμενη Κυριακή
Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό
Εξέλαβα το Οχι ως εντολή για μια καλύτερη λύση, για μια καλύτερη συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας
Με τη συμφωνία έχουμε επαρκή χρηματοδότηση
Εχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου 35 δις
Για πρώτη φορά έχουμε στα σοβαρά ουσιαστική συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που μας ζητούν είναι δύσκολο πρόγραμμα
Εχουμε όμως για πρώτη φορά μια πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει τέλος στη συζήτηση για Grexit
1. Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα έχει μόνο τεχνική παρουσία, τελειώνει η Τροικα όπως την γνωρίσαμε
2. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 3ετής, θα απαλλαγούμε από το Grexit
3. Πρωτογενή πλεονάσματα. Ως το 2018 θα είναι χαμηλά
4. Με το δάνειο θα αποπληρώσουμε την ΕΚΤ Ιουλίου-Αυγούστου. Η μετατροπή μακροπρόθεσμου χρέους σε βραχυπρόθεσμο ισοδυναμεί με αναδιάρθωση χρέους