Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
«Εκφράζω στο σώμα, τη βαθιά μου θλίψη την απέραντή οδύνη για τους δεκάδες θανάτους και την ανθρώπινη αυτή τραγωδία που εξελίσσεται στις Θάλασσές μας. Το να μένει κανείς απαθής εδώ και μήνες σε μία ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται με ευθύνη των Δυτικών κυβερνήσεων, διότι οι πολιτικές επεμβάσεις στην περιοχή, ήταν επεμβάσεις για να αναδείξουν γεωπολιτικά συμφέροντα.
Και σήμερα, όσοι έσπειραν ανέμους θερίζουν θύελλες», σημείωσε αρχικά μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το προσφυγικό και συνέχισε: «Η πρώτη διάσκεψη σε επίπεδο κορυφής, έγινε με πρωτοβουλία δική μου και του Ιταλού πρωθυπουργού.
Τότε η Ευρώπη θεωρούσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά το Αιγαίο, αλλά τη Λιβύη με αφορμή τα τραγικά ναυάγια στη Λαμπεντούζα. Αισθάνομαι ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ντροπή. Ντροπή, τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα, όσο και για τη συζήτηση που εξελίσσεται, όπου ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον. Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Τα νεκρά παιδιά προκαλούν θλίψη σε όλους μας, αλλά τα ζωντανά παιδιά;» «Το επίπεδο της συζήτησης σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης είναι ένα επίπεδο θλιβερό και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της. Στη δική μου την αντίληψη, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τοίχος του Βερολίνου και σήμερα το όραμα αυτό πέθαινε όταν χώρες υψώνουν τοίχοι. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη στους άνδρες και τις γυναίκες τις ελληνικής ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν ζωές», σχολίασε ακόμα επικρίνοντας εκ νέου στην τοποθέτησή του, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αισθάνθηκα πολύ δυσάρεστα, όταν κάποιοι ηγέτες χωρών, με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι στηλίτευαν την ελληνική κυβέρνηση προεκλογικά, μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Και όταν ετέθη το ερώτημα, όταν άνθρωποι κινδυνεύουν στα χωρικά ύδατα ποιο είναι το καθήκον;
Η διάσωσή τους η απώθησή τους; Δεν είχαν να απαντήσουν. Ως έλληνες, γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. Γνωρίζουμε τη σήμαινε προσφυγιά. Είναι επίσης καθήκον μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν τις χθεσινές. Να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό είναι ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να κρατήσουμε μια στάση υπευθυνότητας. Να μην πυροδοτούμε φοβικά αντανακλαστικά απέναντι στις προσφυγικές ροές. Να απομονώνουμε τις ρατσιστικές φωνές.
Δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολιτευτικής ρητορικής. Μας υπερβαίνει και θέτει και υπαρξιακά ζητήματα για όλες της δυτικές χώρες», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους, αλλά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την κατάσταση αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας και να ρίχνουμε την ευθύνη στον διπλανό. Η χώρα μας πρέπει να παίξει τον συνδετικό κρίκο ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας. Αυτή είναι μια πολιτική που μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας και όχι ρόλος επαίτη που απλά ζητά χρήματα. Ρόλος ενεργητικός», ενώ επίσης, άφησε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας επί του θέματος, τον Απρίλιο: «Το κόμμα σας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις προσφυγικές ροές ως ροές λαθρομεταναστών και κατηγορούσατε την κυβέρνησή μας τον Απρίλη, ότι εμείς δημιουργούσαμε αυτές τις ροές».
Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, πως άλλα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.