«Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του»: Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε το βραβείο «Πολιτικού σθένους» που του απένειμε σήμερα το πρωί ο Πατρίκ Βάσμαν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης.
«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας: «Από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πυξίδα» στην πορεία του είναι το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και με χιούμορ πρόσθεσε: «Εάν θεωρούσα το βραβείο ως προσωπικό, θα έλεγα ότι μου το απονέμετε επειδή ήμουν συχνά δυσάρεστος και θέλετε να με ενθαρρύνετε να συνεχίσω!», είπε προκαλώντας τα μειδιάματα στο πολυπληθές ακροατήριο.
Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι δοκιμασίες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015) ήταν πολύ μεγάλες, «όπως τα σχέδια εξώθησης της χώρας σε οργανωμένη ή και σε άτακτη χρεοκοπία».
«Προσηλωμένοι όμως στο σχέδιό μας και με σταθερή πυξίδα το συμφέρον των πολλών, δεν καμφθήκαμε» τόνισε. Ο ίδιος ένιωσε πολλές φορές, όπως ανέφερε, σαν το μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των σειρήνων. «Με τη στήριξη του λαού μας σταθήκαμε όρθιοι και φέρνουμε σιγά- σιγά το πλοίο σε ήρεμα νερά (…) είπαμε “όχι” σε μια άγονη, αδιέξοδη και καταστροφική περιπέτεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα». Ειδικότερα, «το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα οδηγηθεί έξω από τα Μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», τόνισε υπογραμμίζοντας, ότι «στο τέλος του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2%». Διαμορφώνεται, έτσι, η εικόνα μιας οικονομίας σε μια χώρα που ανακάμπτει, αφήνοντας πίσω της την εικόνα μιας χώρα σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ακόμη.
[irp posts=”161349″ name=”Τσίπρας: Η κρυφή ατζέντα του ταξιδιού στο Παρίσι”]
Ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο για το μέλλον
Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μηνύματα είναι «κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και ότι δεν υπάρχουν στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις ούτε τεχνητές καθυστερήσεις». Ατενίζοντας το μέλλον ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «το βασικό αιτούμενο για την επόμενη μέρα» στη χώρα, είναι «ο σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σύγχρονου, βιώσιμου και δίκαιου (…) ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (…) ενός μοντέλου που θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιόπρεπους εργασίας (…) που θα επενδύει στην καινοτομία, στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες (…) και με απόλυτη προτεραιότητα, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα απεγκλωβίζει τη χώρα από την παγίδα στην οποία ήταν για δεκαετίες εγκλωβισμένη».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι επιλογή του είναι να ωθηθεί η χώρα σταθερά προς την κατεύθυνση μιας «οικονομίας της γνώσης, μακριά δηλαδή από τη λογική διαρκούς συμπίεσης του εργατικού κόστους, με τις καταστροφικές συνέπειές της στο συνολικό κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας καθώς συνθλίβει την κατανάλωση».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι δεν έχουν τελειώσει οι δυσκολίες, αλλά, συμπλήρωσε, «σήμερα υπάρχει προοπτική». Επιθυμία της κυβέρνησης είναι «να πιάσουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού (…) για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα του 2012, ούτε με την Ελλάδα του 2009».
Για αυτό, «δεν στοχεύουμε να χτίσουμε το νέο με τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος. Θα χρειαστεί κόπο, σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, αλλά είναι τώρα η στιγμή που διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.