Κανείς δεν ξέρει το εκλογικό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής. Εικασίες γίνονται. Και πολύ «προπαγάνδα» πέφτει στο μεταξύ… Τα κομματικά επιτελεία, προβάλλουν «φήμες», με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες:
Σκοπιμότητες που αφορούν είτε τη μέγιστη συσπείρωση τη μέρα των εκλογών
είτε τη «διαχείριση» της επόμενης μέρας.
Κι αυτές οι φήμες συνήθως έχουν «απόκλιση» από την πραγματικότητα…
Άλλοτε προς τα πάνω κι άλλοτε προς τα κάτω…
Του Θανάση Κ.
–Όταν οι μετρήσεις δείχνουν πως ένα κόμμα χάνει, το κόμμα αυτά προβάλλει ότι … «μειώνεται θεαματικά η διαφορά του» από τον πρώτο. Για να μη προκληθεί απογοήτευση στους ψηφοφόρους του και δεν πάνε να ψηφίσουν. Ή πάνε άλλου…
–Κι όταν, αντίθετα, ένα κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει με μεγάλη διαφορά, τότε παρουσιάζει τη διαφορά κάπως «μικρότερη», για να μη δημιουργηθεί «εφησυχασμός» και δεν πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες…
–Κι ακόμα, όταν είναι σίγουρο ένα κόμμα ότι θα κερδίσει, έχει την τάση να προβάλλει μικρότερη διαφορά στα προγνωστικά, ώστε την επομένη να φανεί «θρίαμβος»!
Έτσι οι «φήμες» που ακούγονται όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών γίνονται όλο και πιο σκόπιμα «θολές» – απ’ όλες τις πλευρές.
Γι’ αυτό κι είναι κρίσιμο τέτοιες ώρες, να ξεχωρίζουμε τι είναι αλήθεια και τι προεκλογική προπαγάνδα…
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μερικές πλήρως επιβεβαιωμένες διαπιστώσεις:
Εδώ θα αναφέρουμε τρείς μόνο:
–Πρώτον, ότι το κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα που έδωσε η Κυβέρνηση – και το πρόβαλε μάλιστα, ως… 13η Σύνταξη – δεν της ανέβασε τελικά τα ποσοστά (παρά μόνο ελάχιστα και αν…)!
Αυτό επιβεβαιώνουν όλες οι σχετικές μετρήσεις των τελευταίων ημερών. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε αμέσως και το σχετικό τηλεοπτικό σποτάκι με την συνταξιούχο. Αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας που αναγκάστηκε να «απολογηθεί» για την κουτσουρεμένη 13η Σύνταξη που μοίρασε – αφού έκοψε την 12η και ψήφισε την περικοπή μεγάλου μέρους της 11ης (χώρια που έκοψε και το ΕΚΑΣ!)
Είναι προφανές ότι αυτό το «μπόνους» δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
–Δεύτερον, η «παράσταση νίκης» σε όλες τις μετρήσεις είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. Όχι μόνο δεν δείχνει να μειώνεται, αλλά μάλλον ανοίγει κι όλα…
–Τρίτον και στη σύγκριση «καταλληλότητας» Πρωθυπουργού, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, επίσης δεν μειώνεται το προβάδισμα του Κυριάκου. Στις περισσότερες μάλιστα ανοίγει κι άλλο…
Τα τελευταία ευρήματα πιστοποιούν, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δημιουργήσει θετική τάση υπέρ του.
Συμπέρασμα πρώτο, η διαφορά της ΝΔ παραμένει μεγάλη ή και ακόμα ανοίγει κι άλλο, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας εξάντλησε τα «πυρομαχικά» των (προεκλογικών) «παροχών». Κι ίσως τα ξεπέρασε μάλιστα, αφού οι δανειστές άρχισαν ήδη να τρίζουν τα δόντια…
Συμπέρασμα δεύτερο: η διαφορά στις προβλέψεις για βουλευτικές εκλογές (όχι ευρωεκλογές) ήταν τα τελευταία δύο χρόνια σταθερά 9-12 μονάδες!
Σήμερα λοιπόν, είναι – για τις βουλευτικές πάντα – ίδια ή μεγαλύτερη.
Ας πούμε 10-14 μονάδες. Τουλάχιστον…
Αφού η διαφορές στις βουλευτικές εκλογές είναι συνήθως 1,5 με 2 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές, αυτό σημαίνει ότι στις ευρωεκλογές η διαφορά θα κυμανθεί ανάμεσα στις 7 και 9 μονάδες! (Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο «χαλαρή» η ψήφος στις ευρωεκλογές, αφού ο κόσμος έχει να ψηφίσει 4 χρόνια…)
Έτσι λοιπόν, διαφορά 7-9 μονάδες τώρα στις ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε διαφορά 10-14 μονάδες στις βουλευτικές εκλογές (αν γίνονταν τώρα)…
Συμπέρασμα τρίτο: Το ανώτατο όριο που προβλέφθηκε για το ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές ως τώρα ήταν 27 ποσοστιαίες μονάδες. (Τα κατώτατα ήταν πολύ μικρότερα).
Στις ευρωεκλογές, ωστόσο, θα πάρει λιγότερα (όπως συμβαίνει και για τα δύο μεγάλα κόμματα). Πόσο λιγότερο, όμως, θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Την προηγούμενη φορά, στις ευρωεκλογές που έγιναν το Μάιο του 2014, η ΝΔ είχε πάρει 5 μονάδες λιγότερο απ’ ό,τι στις βουλευτικές που έγιναν εφτά μήνες αργότερα. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι τώρα δεύτερο κόμμα πάρει στις ευρωεκλογές 4-5 μονάδες λιγότερο απ’ ό,τι θα του αντιστοιχούν στις βουλευτικές, αυτό σημαίνει ότι έχει ανώτατο όριο 22-23%! Άρα η πρόβλεψη για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι (συν 7-9 μονάδες παραπάνω) γύρω στο 29-32!
Συμπέρασμα τέταρτο: Αυτό επιβεβαιώνεται σε γενικές γραμμές από τις επίσημες προβλέψεις των περισσότερων εταιριών δημοσκοπήσεων, οι οποίες προβλέπουν 6 με 7 μονάδες διαφορά (χωρίς αναγωγή αναποφάσιστων), πράγμα που είναι συμβατό με διαφορά 8-9 μονάδες μετά από (μια αναλογική) αναγωγή των αναποφάσιστων.
Γενικά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν 23-23,5% για το ΣΥΡΙΖΑ και 30-30,6%% για τη ΝΔ. Δηλαδή πολύ κοντά στα περιθώρια που δώσαμε πιο πάνω.
Η μόνη απόκλιση είναι ότι όλα αυτά προϋποθέτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στα ανώτατα όριά του, ενώ η ΝΔ κοντά στα μέσα όριά της.
Δηλαδή είναι ελαφρώς «μεροληπτικές» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ!
Υπάρχουν όμως και δύο εταιρίες που, κάνοντας μια πιο σύνθετη (και «αλγοριθμική» όπως λέγεται) προσέγγιση, δίνουν χαμηλότερα κάτω όρια για το ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλύτερα άνω όρια για τη διαφορά με τη ΝΔ (πάντα στις ευρωεκλογές).
Αυτό επιβεβαιώνει ότι η πραγματική διαφορά μπορεί να διακυμανθεί λίγο πιο πάνω (και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κάτω)…
Συμπέρασμα πέμπτο: οι περιφερειακές μετρήσεις που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ενισχύουν την πρόβλεψη ότι οι διαφορές θα είναι τελικά μεγάλες! Η κατάρρευση που αναμένεται για το ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το ενισχύουν αυτό ακόμα περισσότερο.
Συμπέρασμα έκτο: ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να εμφυσήσει τεχνητή «αισιοδοξία» στους «ανήσυχους» οπαδούς του, μιλάει για… «επικείμενη νίκη» στις ευρωεκλογές! Ή, έστω, το πολύ «μικρή ήττα» της τάξης των 2-2,5 μονάδων, που πάντως «αντιστρέφεται» μετά – υποτίθεται. Έτσι, αν χάσει (όπως θεωρείται βέβαιο πια) και η διαφορά είναι διπλάσια ή τριπλάσια ακόμα (πράγμα πολύ πιθανό), τότε αυτό θα εκληφθεί ως «συντριβή»!
Κάνει το λάθος λοιπόν, για να «εμπνεύσει αισιοδοξία» στις γραμμές του πριν, να καλλιεργεί από τώρα την απόγνωση των οπαδών του αμέσως μετά.
Για να μειώσει τη διαφορά πριν, κάνει αδύνατη τη «διαχείριση της ήττας» μετά…
Η ΝΔ κάνει το ανάποδο: Καλλιεργεί την προσδοκία μιας «άνετης διαφοράς»: 5-6,5 μονάδες στις ευρωεκλογές! Προφανώς μικρότερης απ’ αυτή που θεωρείται πιο πιθανή. Κι έτσι, αν το βράδυ των εκλογών η διαφορά είναι μεγαλύτερη – ας πούμε 7-9 μονάδες – αυτό θα καταγραφεί ως «θρίαμβος»…
Οπότε και οι δημοσκόποι, όταν εμφανίζουν λίγο «μικρότερη» διαφορά και κάπως «υψηλότερα» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, «εξυπηρετούν» την προπαγάνδα και των δύο κομμάτων!
Κάποιες μετρήσεις το… «παράκαναν» κάπως. Άφησαν να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει στις ευρωεκλογές το 27%! Αυτό σημαίνει ότι στις βουλευτικές θα πήγαινε για 31% τουλάχιστον! Κάτι τέτοιο όμως, δεν προκύπτει ούτε από τις παλαιότερες έρευνες τις δικές τους ή άλλων, ούτε από τις τωρινές τάσεις που οι ίδιοι μετρούν, ούτε από τις αναλυτικές μετρήσεις που γίνονται ανά περιφέρεια. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι και τώρα πολύ χαμηλότερα. Και δεν φαίνεται καμιά τάση να αυξηθούν αισθητά. Κι οι ίδιοι οι δημοσκόποι που «υπερέβαλαν» έσπευσαν μετά να το «μαζέψουν»…
Γενικά όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης θα δείτε και θα ακούσετε πολλές αλήθειες ανάμικτες με προπαγάνδα, πολλές «μισές αλήθειες», ανακατωμένες με καλλιεργούμενες «φήμες» και προσδοκίες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες…
Είναι χρήσιμο να ξεχωρίζουμε τι είναι και τι δεν είναι αλήθεια…
Και να αποφεύγονται τα λάθη. Ιδιαίτερα τα αδικαιολόγητα «λάθη»…
Παραδείγματος χάριν: ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει δημόσια (σε ερώτηση δημοσιογράφου) πως, αν η διαφορά είναι μικρή, «θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα και θα πράξουμε αναλόγως»! Αυτό – για να το πω όσο «ευγενικά» γίνεται – βλάπτει την παράταξη!
Κι είναι πολύ έμπειρος ο ίδιος για να κάνει τέτοια «λάθη»…
–Πρώτον η σωστή απάντηση σε τέτοιες στιγμές είναι ΜΙΑ και μόνο:
Θα νικήσουμε και η διαφορά θα είναι μεγάλη! (Τελεία και παύλα)
–Δεύτερον, όταν μιλώντας δημόσια μπαίνεις στη λογική «τι θα γίνει, αν η διαφορά είναι μικρή», τότε ουσιαστικά παίζεις το παιγνίδι της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ! Και επιτρέπεις να καλλιεργηθούν υπαινιγμοί ή φήμες για αλλαγή γραμμής, τουλάχιστον.
Πράγμα που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο εσωτερικό της ΝΔ…
Δηλαδή τι υπονοεί; Ότι θα γίνει η ΝΔ πιο «συναινετική» με το ΣΥΡΙΖΑ;
Ότι θα σκεφτεί και… «συγκυβέρνηση» μαζί του;
Όταν πας σε εκλογική μάχη, εμπνέεις πνεύμα νίκης, δεν συζητάς εκ των προτέρων πως θα τα «βρεις» με τον αντίπαλό σου…
Πας να νικήσεις! Όχι να συμβιβαστείς πριν ακόμα από τη «μάχη»!
Δεν μπορεί το κόμμα να αγωνίζεται για να πείσει το εκλογικό σώμα πόσο καταστροφικός και ψεύτης και επικίνδυνος υπήρξε ο Τσίπρας και την ίδια στιγμή κάποιοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι σκέπτονται τα βρουν μαζί του!
Δηλαδή να τα βρουν με τον… «καταστροφικό» και τον «ψεύτη» και τον «επικίνδυνο»;
Έλεος πια…
Η μόνη περίπτωση να μικρύνει (κάπως) η διαφορά ως το τέλος, είναι αν γίνουν κι άλλα τέτοια «λάθη».
Αν κι αυτό ακόμα, είναι δύσκολο…