Ανεξέλεγκτη δίνη για το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγουν εκ νέου οι προβληματικές υποθέσεις των πόθεν έσχες των δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Γιώργου Σταθάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής να τους παραπέμψει για περαιτέρω έρευνα, ζητώντας μάλιστα και το άνοιγμα των λογαριασμών του υπουργού Οικονομίας.
Τα νέα στοιχεία δημιουργούν μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη χειρότερη δυνατή συγκυρία που η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις συνοχής ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην υπόθεση του κ. Σταθάκη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής «πόθεν έσχες» Γιώργος Βαρεμένος, από την διασταύρωση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του υπουργού για το 2011 και της συμπληρωματικής που κατέθεσε ετεροχρονισμένα εντοπίστηκε ότι δεν έλειπε μόνο το 1.000.000 ευρώ όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό αλλά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αποκλίσεις και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπουργού Οικονομίας αλλά και σε συμμετοχές σε ακίνητη περιουσία.
Πάντως, για την ώρα κυβερνητική πηγή επισήμαινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποπομπής του κ. Σταθάκη και πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών.
Επίσης, ο κ. Σταθάκης σε ανακοίνωσή του επιχείρησε να μετριάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε χωρίς ωστόσο να κρύψει τον εκνευρισμό του για τον χειρισμό της υπόθεσή του από την επιτροπή.
«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013.
Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς» αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει «Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014». Ωστόσο, το νέο ερώτημα που προκύπτει και προστίθεται σε όσα ανέκυψαν μετά την αρχική αποκάλυψη για την παράληψή του να δηλώσει 1.000.000 ευρώ είναι: «Γιατί ο υπουργός δεν είπε εξ αρχής ότι εκτός από το ένα εκατομμύριο υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει στο «πόθεν έσχες»;»
Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχουν πλέον οι ορκωτοί λογιστές στους οποίους έχει δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλα τα ερευνητικά εργαλεία που τους επιτρέπει ο σχετικός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που «ενεργοποιούνται» τα ισχυρότερα ερευνητικά εργαλεία για εν ενεργεία υπουργό.
Αναφορικά, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν κατά προτεραιότητα τις αρχικές δηλώσεις του που αφορούν τα έτη 2013 – 2014 προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ζήτημα με τις μετοχές της κατασκευαστικής του εταιρίας.
Επίσης, η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία από περίπου 40 υπόχρεους που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στοιχεία του πόθεν έσχες που κατέθεσαν.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποφασίστηκε η παραπομπή στην Δικαιοσύνη:
– 11 υπόχρεων (πρώην βουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων κ.α.) για φορολογικές εκκρεμότητες
– 8 υπόχρεων (κανείς δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός) γιατί δεν κατέθεσαν καθόλου πόθεν έσχες
Ο πρόεδρος της Επιτροπής «πόθεν έσχες» αποκάλυψε ότι υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ανθόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Αριστείδης Τσιπλάκος (ΝΔ) καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 1.850.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.
Οπως έγινε επίσης γνωστό,την επόμενη εβδομάδα θα εξαταστούν τα πόθεν έσχες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.