Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένονται εξελίξεις για την Ελλάδα, καθότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών έχουν «τερματίσει».
Εκείνο που πρόκειται να συμβεί είναι μία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Συνεπώς, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί, επιμένοντας πώς η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να αναζητείται χρηματοδότηση και από άλλες εναλλακτικές πηγές, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου και να υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή του Greek Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη και ένταξης της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Πρόκειται επί της ουσίας για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές και τους συμμάχους της χώρας στη Δύση πώς η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τη στρατηγική της εξωτερική πολιτική και ότι η Ελλάδα έχει μία γεωπολιτική θέση την οποία μπορεί να πουλήσει ακριβά και όχι να την ξεπουλήσει όπως θέλουν οι δανειστές.
Η κίνηση δε του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβεί εν μέσω του πιο κρίσιμου σταδίου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην Αγία Πετρούπολη, διαψεύδοντας τις φήμες που κάποιοι έσπειραν περί δήθεν ακύρωσης του ταξιδιού του και αγνοώντας τις ενοχλήσεις που εξέφρασαν κάποιοι (όπως οι ΗΠΑ) για το άνοιγμα στη Ρωσία, έχει στόχο να καταδείξει πώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί και να μείνει άπραγη στην περίπτωση που η ΕΕ δεν στηρίξει αποφασιστικά μια αναπτυξιακή έξοδο από την οικονομική κρίση με «κούρεμα» του χρέους.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε πώς Ρωσία και Ελλάδα πιθανότατα θα υπογράψουν συμφωνία για τον αγωγό Greek Stream κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς θα συζητηθούν μία σειρά άλλων θεμάτων όπως το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός.
Μία άλλη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί, όπως αναφέρουν τουλάχιστον κυβερνητικές πηγές είναι η είσοδος της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS. Κάτι που σήμερα μπορεί να μην είναι χρήσιμη για να ξεπεράσει τη χρηματοδοτική ασφυξία που έχουν επιβάλει η δανειστές, αλλά από τις αρχές του 2016, που θα λειτουργήσει η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα εν είδει ΔΝΤ, θα μπορεί η χώρα μας να αντλήσει κεφάλαια.
Μία τέτοια ενέργεια σαφώς και θα προκαλούσε πιέσεις στην Ευρώπη που θέλει μία Ελλάδα πλήρως εξαρτώμενη απ’ αυτήν.
Εξ ού και οι έντονες αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια του κ. Σόιμπλε που μαρτυρούν την αμηχανία των Ευρωπαίων.
Τώρα όσον αφορά στα των διαπραγματεύσεων, όπως ειπώθηκε στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο από μία Σύνοδο Κορυφής ή από παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, πιθανόν με τη συνδρομή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και ίσως υπό την επιρροή του Αμερικανού παράγοντα.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι παρά την κόντρα των ημερών και την κρίση που έχει ξεσπάσει, οι πραγματικές διαφορές έχουν ξεπεραστεί και οι δύο πλευρές είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα κρίσιμα θέματα, που έχει θέσει ως βασική «κόκκινη γραμμή», όπως οι συντάξεις και ο ΦΠΑ, ενώ δεν θα δεχθεί συμφωνία που να μην προβλέπει ρυθμίσεις για το χρέος και την ενίσχυση της ανάπτυξης, έτσι ώστε να πρόκειται για βιώσιμη λύση και όχι για παράταση της αβεβαιότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel μιλά για «ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων» και την οποία «δεν πρέπει να καταστρέψει η ιδεοληπτική χρήση των δεικτών», την οποία κάνουν κάποιοι γύρω από τις συντάξεις στην Ελλάδα.