Η επιλογή του να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ. μέσω Facebook, αξιοποιώντας τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα της νεότερης γενιάς, είναι ταυτόχρονα μια συμβολική κίνηση ως προς τον ανανεωτικό αέρα που φέρνει μαζί του ο κ. Τζιτζικώστας, ή «Τζίτζι» όπως τον φωνάζουν στη Μακεδονία.
Από το γαλάζιο παρασκήνιο λένε επίσης ότι αυτή η λιτή πλην ουσιαστική δήλωση ήταν ο δικός του κοφτός τρόπος για να βάλει τέλος στις πιέσεις που δεχόταν από πολλές και διάφορες πλευρές ώστε να μην κάνει τώρα το καθοριστικό βήμα.
Η εντύπωση που είχε δημιουργήσει όταν διεκδίκησε και κέρδισε μόνος του την Περιφέρεια Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 -κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη -, ότι όταν αποφασίσει κάτι το κάνει, τώρα επιβεβαιώνεται. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε συζητήσει με τους συνεργάτες του και κάνει τις πρώτες επαφές με παράγοντες του δημόσιου βίου ήδη από τον Ιούλιο, όταν μετά το δημοψήφισμα παραιτήθηκε ο κ. Σαμαράς και ήταν πια θέμα χρόνου η εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ετσι, όταν άνοιξε η συζήτηση για τα αίτια της ήττας στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου από τους κυρίους Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παίρνει την απόφαση να δρομολογήσει τη διαδοχή, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν έτοιμος. Αν και σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε ο ίδιος θέμα ηγεσίας.
Εχοντας μεγαλώσει σε πολιτικό περιβάλλον, η ενασχόληση με τα κοινά ήταν φυσιολογική εξέλιξη για τον ίδιο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ο μικρότερος από τους τρεις γιους της οικογένειας Τζιτζικώστα, ήταν εκείνος που έδειξε κλίση για την πολιτική και όχι τυχαία στο κολέγιο οι συμμαθητές του τον πείραζαν λέγοντάς του ότι «όταν θα μεγαλώσεις θα γίνει πρωθυπουργός».
Ο πατέρας του, Γιώργος Τζιτζικώστας, είχε διατελέσει υφυπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επί κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Τζιτζικώστας θυμάται τη γνωριμία του με τον ιδρυτή της Ν.Δ.,όταν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και είχε μείνει στο Κυβερνείο, που ήταν και η έδρα του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Μάλιστα πολλές φορές αφηγείται τη στιχομυθία που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με ρώτησε αν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική και μου είπε αν το κάνω να λέω την αλήθεια και να ακολουθώ το ένστικτό μου».
Κάποτε οι συμμαθητέςτου τον πείραζαν λέγοντάς του «όταν μεγαλώσεις θα γίνεις πρωθυπουργός». Ο 37χρονος νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει σκοπό να τους διαψεύσει
Τα φοιτητικά χρόνια
Αν και προέρχεται από επιφανή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας μεγάλωσε στην Κηφισιά και τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, όπως άλλωστε και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, ο Μιχάλης και ο Μανώλης. Καθώς ο πατέρας του ήταν διαζευγμένος, ανέπτυξε ιδιαίτερα καλή σχέση με τη δεύτερη σύζυγό του, Καίτη Τζτζικώστα, η οποία είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, γνωστή για την ανθρωπιστική της δραστηριότητα. Μετά το Κολλέγιο Αθηνών έφυγε για την Ουάσινγκτον όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ένα από τα καλύτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ως φοιτητής ήταν χαμηλών τόνων, χωρίς έντονη ζωή και ξενύχτια. Οχι επειδή έπρεπε, ως οικογενειακή απαίτηση, αλλά επειδή έτσι ήθελε ο ίδιος.
Και αντί για κλάμπινγκ μέχρι πρωίας, προτιμούσε τα καλά εστιατόρια γύρω από το πανεπιστήμιο και τα ήρεμα φοιτητικά μπαρ.
Μετά την αποφοίτησή του ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College of London. Αμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα το 2001, και έως το 2007, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον τομέα παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα που στηρίζεται σε βιολογικά πρότυπα, με την επωνυμία Μακεδονική Φάρμα Α.Ε. Πρόκειται για μεσαία οικογενειακή επιχείρηση την οποία στην πραγματικότητα ακόμη και τώρα διευθύνουν οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του, με τους οποίους διατηρεί πάντα πολύ καλή σχέση. Ο ίδιος λέει ότι από εκεί προέρχονται τα εισοδήματα της οικογένειας.
Τον Νοέμβριο του 2014 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την εκλεκτή της καρδιάς του -και ψυχή του προεκλογικού του αγώνα- Ελεάνα Βλάχου, σφραγίζοντας έτσι τον επταετή δεσμό τους
Οι τέσσερις ρήξεις
Πριν από τις εκλογές του 2004 ο κ. Καραμανλής του πρότεινε να κατέβει υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια όπου εκλεγόταν ο πατέρας του, ο οποίος στο μεταξύ είχε φύγει από τη ζωή το 2000 σε ηλικία μόλις 59 ετών.
Ο κ. Τζιτζικώστας τότε αρνήθηκε, θεωρώντας ότι ακόμη δεν είχε έρθει η ώρα. Το 2007 η πρόταση έγινε ξανά από τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Τζιτζικώστας δέχθηκε με μία μόνο προϋπόθεση: να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης ώστε να μην κατηγορηθεί ότι απλώς κληρονομεί την εκλογική πελατεία του πατέρα του. Μια κίνηση τολμηρή και συγχρόνως μια ρήξη, η πρώτη από αυτές που θα ακολουθήσουν στη μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή. Βγήκε έκτος σε σταυρούς και στα 29 του χρόνια μπήκε στη Βουλή. Στις εκλογές του 2009, αν και πήρε περισσότερες ψήφους και βγήκε πέμπτος, η Ν.Δ. έχασε και έμεινε εκτός Βουλής, αφού κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης ο κ. Καραμανλής.
Ο κ. Τζιτζικώστας στράφηκε στην Αυτοδιοίκηση και στις εκλογές του 2010 εξελέγη αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Δύο χρόνια αργότερα ο κ. Ψωμιάδης παίρνει τον δρόμο για τη φυλακή κατηγορούμενος για σκάνδαλα. «Τότε έκανα τη δεύτερη ρήξη, συγκρούστηκα μαζί του», λέει ο ίδιος.
Στη ρήξη αυτή, πάντως, είχε την υποστήριξη του κ. Σαμαρά, αφού αν και δεν είχε εκλεγεί με σταυρούς, έγινε περιφερειάρχης στη θέση του κ. Ψωμιάδη. Λίγο μετά, όμως, θα ακολουθήσει και η επόμενη ρήξη, αυτή τη φορά με την ηγεσία της Ν.Δ. και βασική αιτία την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια.
Από τον Ιούνιο του 2013, ο κ. Τζιτζικώστας είχε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά και είχαν συμφωνήσει να κατέβει υποψήφιος για την Περιφέρεια. Τον Σεπτέμβριο, όμως, ο τότε πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και του ζήτησε να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης απέναντι στον κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Λέγεται ότι στην αλλαγή απόφασης του κ. Σαμαρά, εκτός από τον κ. Ιωαννίδη που του υπενθύμισε ότι του είχε υποσχεθεί την υποψηφιότητά στην Περιφέρεια, έπαιξε ρόλο ο επίσης Θεσσαλονικιός, ισχυρός τότε υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Ο κ. Τζιτζικώστας διαφώνησε με τον τότε πρωθυπουργό και ύψωσε ανάστημα.
Οταν ο κ. Σαμαράς του είπε ορθά κοφτά «ή στον δήμο ή σπίτι σου», η απάντησή του ήρθε αβίαστα: «Σπίτι μου μπορεί να με στείλει μόνο ο κόσμος». Και ο κόσμος αποφάσισε πανηγυρικά: ο κ. Τζιτζικώστας κατέβηκε μόνος του ως αντάρτης και κέρδισε την Περιφέρεια με το εντυπωσιακό ποσοστό του 71% – ήτοι 562.964 ψήφους.
Αυτή ήταν η τρίτη ρήξη του κ. Τζιτζικώστα. Η μεγαλύτερη, όμως, είναι η σημερινή, όπως πιστεύει και ο ίδιος, διεκδικώντας την ηγεσία της Ν.Δ. κόντρα στο παλιό κομματικόκατεστημένο. Αν και έχει καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να τον αποτρέψει και έχει ήδη πάρει θέση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, θεωρώντας ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για να περάσει η σκυτάλη της ηγεσίας στη νεότερη γενιά στελεχών. Απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα βρίσκεται και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Οχι μόνο επειδή υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος είναι ο αδελφός της, αλλά επειδή θα προτιμούσε εφόσον τεθεί θέμα μεταβίβασης στη νεότερη γενιά στελεχών να είναι υποψήφιος ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης. Για παρόμοιους λόγους ήδη έχει αρχίσει να συσπειρώνεται απέναντί του -εκτός από τους «βαρόνους»- και η μεσαία γενιά των στελεχών μεταξύ 40-50 ετών. Αν ο κ. Τζιτζικώστας κερδίσει, τότε το θέμα της ηγεσίας θα κλείσει για αρκετά χρόνια. Ηδη οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του έχουν αναδείξει την καλή σχέση που έχει με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Το όνομα του κ. Τζιτζικώστα παίζει εδώ και αρκετό καιρό στο γαλάζιο στρατόπεδο ως υποψήφιου για την ηγεσία της Ν.Δ. Παρ’ όλα αυτά, η απόφασή του να μπει τελικά στην κούρσα της διαδοχής προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς που τον θεωρούσαν άνθρωπο που προτιμά να απολαμβάνει τη ζωή και να ζει χαλαρά, παρά να έχει τις σκοτούρες που συνεπάγεται η ηγεσία σε ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Τους διέψευσε κατηγορηματικά. Το τάιμινγκ για τον ίδιο ήταν πάντα σημαντικός παράγοντας για να περάσει ή όχι στο επόμενο βήμα και μέχρι σήμερα δεν έπεσε έξω.
Σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία και με το κόμμα της Ν.Δ. να δείχνει δυσκίνητο από τα βαρίδια του παρελθόντος, τις ξεπερασμένες νοοτροπίες και τα πρόσωπα, η επιλογή ενός νέου, άφθαρτου και δυναμικού πολιτικού φαίνεται να κουμπώνει τη σωστή στιγμή.
Οι φίλοι του λένε ότι δεν αγχώνεται και δεν πιέζει πράγματα και καταστάσεις. Αν και ο ίδιος ποτέ δεν ανήκε στους τύπους που αρέσκονταν να προκαλούν με τον τρόπο ζωής τους, προτιμώντας να απολαμβάνει την προσωπική του ζωή χωρίς θόρυβο και φανφάρες, μέχρι και πριν από έναν χρόνο θεωρείτο ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Θεσσαλονίκης. Είχε ήδη επταετή δεσμό με την Ελεάνα Βλάχου, με την οποία γνωρίστηκαν σε πάρτυ της ΔΑΠ και από τότε είναι αχώριστοι.
Μια εμφανίσιμη ψιλόλιγνη γυναίκα που τη θυμούνται όλοι να δουλεύει καθημερινά στην οικογενειακή επιχείρηση ενδυμάτων με την επωνυμία «Double» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και να περνά πολλές ώρες στο εκλογικό του κέντρο την περίοδο του προεκλογικού του αγώνα στις περιφερειακές εκλογές.
Μέχρι που τον Νοέμβριο του 2014 παντρεύτηκαν σχεδόν μυστικά στην Πορταριά του Πηλίου, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με τους λιγοστούς καλεσμένους να λαμβάνουν αντί για προσκλητήριο ένα απλό sms την προηγούμενη του μυστηρίου.
Ανέκαθεν ο κ. Τζιτζικώστας επεδίωκε να προστατεύει την προσωπική του ζωή και να διαχωρίζει τα δημόσια από τα ιδιωτικά, θέτοντας ευκρινή όρια για το ένα προς όφελος του άλλου. Η σύζυγός του προτιμά επίσης να κινείται στα δικά της επαγγελματικά μονοπάτια διατηρώντας την αυτονομία της.
Από το καλοκαίρι του 2013 είναι συνεχώς παρούσα σε κάποιο από τα τρία καφέ της γνωστής αλυσίδας Mikel που διατηρεί, ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στη Χαλκιδική, τα οποία άνοιξε πρόσφατα στον αγαπημένο τόπο των καλοκαιρινών διακοπών του ζευγαριού.
Πολιτικά φιλελεύθερος
Ο κ. Τζιτζικώστας είναι γνωστό ότι κινείται στον φιλελεύθερο χώρο. Αλλωστε στο βιογραφικό του προβάλλει ότι από το 2005 μέχρι το 2007 είχε την ευθύνη του παραρτήματος του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης, του πρώτου κέντρου έρευνας και πολιτικής ανάλυσης στον χώρο της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας στην Ελλάδα.
Μιλώντας για την απόφασή του, λέει ότι από την εμπειρία του βλέπει ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τον τρόπο που το πολιτικό σύστημα διαχειρίζεται την κρίση και ότι συμμετέχει στα κοινά με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη.
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του λέει ότι «μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν», ενώ εκτιμά ότι η πλειονότητα των πολιτών «περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με τον νέο λαϊκισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος», δίνοντας έτσι το στίγμα του. Το πρώτο θέμα, πάντως, που ήδη αντιμετωπίζει είναι ότι εάν κερδίσει θα είναι εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός. Σε αυτούς ήδη απαντά ότι «η Ν.Δ. έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο».