Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ., στέλνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να καλύψει τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του μήνα.
Μιλώντας στους «Financial Times», ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση για μια πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων είναι η ύπαρξη πραγματικής προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, και όχι μονο «προθέσεις».
«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τονίζει δε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως η λίστα Βαρουφάκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από προθέσεις για μεταρρυθμίσεις, «μια ένδειξη του τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά», όχι ένα νέο πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης.
Αναφερόμενος εκτενώς στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως στο τελικό Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η συνεννόηση έγινε σχεδόν αποκλειστικά με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Σημειώνει μάλιστα πως, αφού οριστικοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, ζήτησε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στον υπουργό Οικονομικών πως δεν θα ήταν δυνατό να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί εκ νέου όλα τα θέματα στη σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ακολουθούσε. «Αυτό δούλεψε», προσθέτει.
Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως η επιστολή που του στάλθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν διαφορετική σε περιεχόμενο από αυτή που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα.
«Την Τετάρτη [πριν το Eurogroup της Παρασκευής] μίλησα με τον Τσίπρα δυο φορές. Το απόγευμα μου τηλεφώνησε και μου έστειλε ένα προσχέδιο της επιστολής. Και έμοιαζε αρκετά καλό …Και μετά, το πρωί της Πέμπτης, έλαβα [την επίσημη] επιστολή και ήταν ένα διαφορετικό γράμμα, που με εξέπληξε», σχολίασε χαρακτηριστικά στους FT ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Τονίζει δε πως και ο Αλέξης Τσίπρας εξεπλάγη όταν έμαθε πως το γράμμα που εστάλη δεν ήταν αυτό που είχε συμφωνηθεί. «Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και είπα: ‘Κοίτα δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά στείλατε μια διαφορετική επιστολή’. Και ο Τσίπρας εξεπλάγη Ήλεγξε. Κάποιος το είχε αλλάξει», αναφέρει ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας.
Σε ό,τι αφορά τα περίφημα προσχέδια Μοσκοβισί, που η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να υπογράψει κατά το άκαρπο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως η όλη «παρεξήγηση» προέκυψε από την προσπάθεια της Κομισιόν να βοηθήσει την Αθήνα στην προετοιμασία ενός κοινά αποδεκτού κειμένου.
Υπογραμμίζει ωστόσο πως η ελληνική πλευρά δεν ενημέρωσε ποτέ τον ίδιο για τις επαφές με τις Βρυξέλλες και εν τέλει παρερμήνευσε την άτυπη βοήθεια της Κομισιόν ως «συμφωνία με την Ευρώπη».