Νέα ερωτήματα σχετικά με το που πάει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση προκαλεί η κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει ότι καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει εξασφαλίσει συμφωνία με τους δανειστές.
«Δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου» λένε κύκλοι του Μαξίμου αλλά ο πρωθυπουργός αρχίζει νέο γύρο…πολιτικής διαπραγμάτευσης και πάλι από το Παρίσι όπου θα δει αύριο εσπευσμένα τον Ολάντ καθώς διαπιστώνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κρατούν αποστάσεις από την Αθήνα αναγνωρίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος
«Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση» είπε ο Τσακαλωτος
Όπως δήλωσε τόσο ο Ευ. Τσακαλώτος όσο και ο Γ. Κατρούγκαλος στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και στο πλαίσιο τήρησης της συμφωνίας διατηρεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει τόσο για το αφορολόγητο όσο και για την μη περικοπή των κύριων συντάξεων και ετοιμάζεται να νομοθετήσει στο πλαίσιο των έως τώρα συμφωνηθέντων με τους δανειστές.
Η παύση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο και η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει χωρίς να έχει σφραγιστεί η συμφωνία με τους δανειστές θυμίζει έντονα τον Ιούλιο του 2015 όταν η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προετοίμαζαν την κοινή γνώμη ότι «καθαρογραφόταν» η συμφωνία με την τρόικα και τελικά κατέληξε στην ρήξη με τους εταίρους και στο δημοψήφισμα εξπρές.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των διαπραγματευτών και των πολιτικών ηγεσιών στην Ευρώπη και υπό την πίεση της ψήφισης των νομοσχεδίων θα επιδιωχθεί πολιτική διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Όπως και τον Ιούλιο του 2015 όμως Βρυξέλλες και Βερολίνο πιέζουν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Με δηλώσεις τόσο του Β. Σόιμπλε ο οποίος δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει εκβιασμός για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους όσο και με δηλώσεις του μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Μπ. Κερέ ο οποίος σημειώνει ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με το πακέτο σκληρών μέτρων που υποστηρίζει το ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι εταίροι κάνουν σαφές ότι βρίσκονται πιο κοντά με την άποψη του ΔΝΤ από τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το ελληνικό πρόγραμμα.
Αναθερμαίνονται τα σενάρια για κάλπες
Στην Αθήνα επανέρχονται τα σενάρια για κάλπες και εκλογές εντός του Ιουνίου καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση της ψήφισης των δύο νομοσχεδίων ετοιμάζει βήμα προς βήμα το σχέδιο για ηρωϊκή έξοδο μέσω εκλογών βλέποντας ότι δεν μπορεί να αντέξει το βαρύ πακέτο των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο.
Από την μία πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως το Μ. Μαξίμου παρατηρούν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κρατούν αποστάσεις από την Αθήνα αναγνωρίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος.
Όπως αναφέρουν κύκλοι κομματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές δεν μπορεί να το σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμούν ότι θα έχει την πορεία του ΠΑΣΟΚ επι πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου όπου είδε τα ποσοστά του να καταγράφουν καθίζηση φτάνοντας αρχικά στο 12 και κατόπιν στο 4%.
Από την άλλη, η κίνηση της κυβέρνησης απευθύνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης με στόχο να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να κάνει τα λάθη του 2015 δηλαδή να συρθεί στην διαπραγμάτευση με τα κρατικά ταμεία άδεια και πως εμμένει στις κόκκινες γραμμές τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέγραφαν κάτω από την πίεση των δανειστών.
Η επανάληψη ενός δημοψηφίσματος δεν προκρίνεται ως εναλλακτικό σχέδιο από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ το σενάριο των εκλογών επανέρχεται ως διέξοδο της κυβέρνησης στην περίπτωση που διαπιστωθεί αδιέξοδο με τους δανειστές.