«Το κόμμα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, όχι παρακολούθημα» τόνισε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, με θέμα :”μετά το Συνέδριο τι;”.
Όπως σημείωσε, το κόμμα, δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί και να κρίνει την πορεία της κυβέρνησης, αλλά να πρωτοστατεί στην κοινωνία και να ανοίγει «χώρο στην κυβέρνηση».
Ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι «να κρατήσει τη χώρα όρθια» και να αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις, την κοινωνική, την προσφυγική, παλεύοντας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά από την άλλη, δουλειά του κόμματος είναι να κάνει θεωρητική επεξεργασία και να παράγει πολιτική και με την οργανωτική δουλειά μέσα στην κοινωνία, να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει μέσα στην κοινωνία ευνοϊκούς συσχετισμούς για την κυβέρνηση, μέσα σε όρους και ιδιαίτερα δυσμενείς, όπως είπε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
«Δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που ανοίγει χώρο, το κόμμα είναι που ανοίγει το χώρο, δημιουργώντας κοινωνικές συμμαχίες και κοινωνικές προσβάσεις» είπε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει το πραγματικό (δίλημμα) και υπάρχει και το φαντασιακό», υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές για να αναδειχθεί κάθε φορά το πραγματικό διακύβευμα σε μια κατεύθυνση προοδευτική, προϋποθέτει ένα ισχυρό κίνημα, ένα ισχυρό κόμμα. «Το πολιτικό κέντρο είναι το κόμμα» είπε ο κ. Βερναρδάκης.
«Να σας το πω και διαφορετικά, οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται» πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης και συνέχισε: «Το κόμμα όμως είναι αυτό που θα παραμείνει ως μορφή οργάνωσης, ως μορφή παραγωγής ιδεών, ως μοχλός απελευθέρωσης της λαϊκής πρωτοβουλίας, των κοινωνικών κινημάτων, πώς παίζει ρόλο στη μάχη της ηγεμονίας, μετατοπίζει το κέντρο βάρους προς τα αριστερά». «Αν το κέντρο βάρος μετατοπίζεται προς τα δεξιά δεν είναι πρόβλημα αυτό;» πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης.
[irp posts=”79390″ name=”Απίστευτο: Η κυβέρνηση δίνει δωρεάν ίντερνετ στους Μουσουλμάνους της Θράκης”]
Σε παρατήρηση του μέλους της πολιτικής γραμματείας Πάνου Λάμπρου, αλλά και σε τοποθετήσεις άλλων ομιλητών και παρευρισκομένων, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του Ν. Φίλη, οι αλλαγές στην κυβέρνηση, ασχέτως εάν οι διάδοχοι τους ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, είναι πιθανόν να στέλνουν την εντύπωση «στην κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω» ο κ. Βερναρδάκης απάντησε: «Ο Φίλης δεν έφυγε γιατί συγκρούστηκε, γιατί απαίτησε κάποιος από τον Τσίπρα και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος, να φύγει» και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν έφυγε, γιατί δεν έκανε καλή δουλειά στο υπουργείο, όπως και το ίδιο ισχύει για τον σύντροφο και συνάδελφο και αγαπητό φίλο Νίκο Παρασκευόπουλο (ο οποίος ήταν στην εκδήλωση)». «Ξέρετε, υπάρχουν ζητήματα σχεδιασμού, που μας ξεπερνάνε πολλές φορές και ξεπερνάνε και τις ατομικές μας απόψεις» είπε ο κ. Βερναρδάκης.