ΔΕΘ 2022-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα της 86ης ΔΕΘ σήμερα το απόγευμα για να μιλήσει για τη θέση της χώρας μας μέσα σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον. Το σύνθημα που θα έχει πίσω του και θα λέει «Συνέπεια – συνέχεια – σταθερότητα» υποδηλώνει προθέσεις και σκέψεις.
Η συνέπεια αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής Μητσοτάκη, και το συγκεκριμένο προφίλ το «έχτιζε» ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του που δεν θέλει να απολέσει. Οι χαμηλότεροι φόροι και η ανάπτυξη αποτελούν τον πυρήνα της συνέπειας και κεντρικό αφήγημα για τον πρωθυπουργό, καθώς τρία χρόνια μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας μπορεί να πει πως κινήθηκε αταλάντευτα σε αυτή τη γραμμή, παρά τις μεγάλες
διεθνείς δυσκολίες.
Σταύρος Παπαντωνίου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο – Αναμένεται να θέσει τα εκλογικά διλήμματα και τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη λέξη του συνθήματος, η «συνέχεια», στέλνει το μήνυμα για την επόμενη μέρα. Στην κυβέρνηση ήδη σημειώνουν πως οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, με έμφαση όπως προειπώθηκε στην ανάπτυξη, έχουν φέρει αποτέλεσμα, και αυτό είναι που σήμερα παίρνουν πίσω οι πολίτες με τη μορφή οικονομικής στήριξης για την ενεργειακή κρίση. Η πολιτική αυτή, όπως θα πει ο πρωθυπουργός, θα έχει συνέχεια με τα νέα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει, με έμφαση στους πιο αδύναμους και «εκείνους που έχουν αδικηθεί, όπως οι νέοι», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή.
Η συνέχεια όμως δεν αφορά μόνο οικονομικά μέτρα, αλλά ευρύτερα την πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Ευρισκόμενοι σε προεκλογικό έτος είναι βέβαιο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να μιλήσει για την προοπτική της επόμενης τετραετίας. «Η δουλειά που έχουμε κάνει έως τώρα δεν σταματά εδώ, αλλά φτάνει έως το 2027», αναφέρει στην «Κ» η ίδια κυβερνητική πηγή περιγράφοντας το αφήγημα που θα δούμε έως τις εκλογές.
Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες της η 86η ΔΕΘ – Στις 20:00 η ομιλία Μητσοτάκη
Οσον αφορά την τελευταία λέξη του σλόγκαν, τη «σταθερότητα», αποτελεί πλέον βασικό πολιτικό αφήγημα για την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, εν μέσω μεγάλων προκλήσεων, όπως είναι η ενεργειακή κρίση και η τουρκική προκλητικότητα. Αποτελεί όμως και λέξη-κλειδί για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στον οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας εάν τελικά θα προχωρήσει ή όχι στην αλλαγή του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θεωρούν πως για να επιτευχθεί η σταθερότητα χρειάζεται η αυτοδυναμία και αυτή περνάει μέσα από δύο άξονες: πρώτον, συσπείρωση του κόμματος, στο οποίο ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα δίνει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, αλλά και επανασυσπείρωση του «μεταρρυθμιστικού μετώπου» ή, με άλλα λόγια, του «αντισύριζα μετώπου». Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις πως πρέπει να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω του το 2019 και τον εξέλεξαν αυτοδύναμα πρωθυπουργό. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, καθώς βρισκόμαστε και σε προεκλογικό έτος και αυτή είναι η τελευταία ΔΕΘ πριν από τις κάλπες, αναμένεται να θέσει και τα εκλογικά διλήμματα και τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.