Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα με αλλαγή πολιτικής εκ μέρους των δανειστών και μάλιστα αναγνωρίζοντας πώς η συνταγή που εφαρμόστηκε και οδήγησε σε εξαθλίωση τους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια ήταν λάθος.
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε αφενός τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πώς η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και αφετέρου τον Αλέξη Τσίπρα που επισημαίνει το κόλλημα στην υπογραφή συμφωνίας έχει να κάνει με διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και όχι ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση.
Μέσω του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μάρτιν Ζελμαίερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε μία γεύση των θέσεων που διατύπωσε στη χθεσινή 5μερη στο Βερολίνο, αλλά και του κλίματος που επικράτησε σε αυτή.
«Βρισκόμαστε σε φάση διόρθωσης του προγράμματος, γιατί σε μερικά σημεία του αποδείχθηκε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά μη ισορροπημένο», είπε ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιουνκέρ σε εκδήλωση στο Βερολίνο υπογραμμίζοντας πώς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να τροποποιηθεί σημαντικά.
Ως λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΔΝΤ επί χρόνια κατέθετε λανθασμένους υπολογισμούς για την ανάπτυξη της Ελλάδας. «Αυτό κόστισε στους απλούς πολίτες μείωση του μισθού τους κατά 20%», τόνισε ο Ζελμάιερ.
«Σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων της η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα από τις περισσότερες χώρες του ευρώ. Μηδένισε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 15%, οι μισθοί του δημοσίου μειώθηκαν κατά 40%. Δεν θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στο ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ήδη υψηλό τίμημα για τις μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν.
Το δεξί χέρι του Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προτείνει κι άλλες μεταρρυθμίσεις για να ορθοποδήσει, όπως στο θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά «και οι δανειστές από την πλευρά τους θα πρέπει να αλλάξουν τις προσλαμβάνουσες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, κι αυτό θα επηρεάσει τα κριτήρια για την Αθήνα», αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο Ζελμάιερ προειδοποίησε να μην γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας μόνο μέσα από οικονομική οπτική γωνία. «Σε περίπτωση Grexit θα πρέπει ίσως οι ευρωπαίοι εταίροι να καταβάλουν αναπτυξιακή βοήθεια στην Ελλάδα, δεν θα πρόκειται για δάνεια, αλλά για ποσά που δεν θα επιστραφούν ποτέ».
Επίσης τόνισε ότι η υπόθεση ότι για το γερμανό φορολογούμενο θα κοστίσει φθηνά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή την ΕΕ είναι λανθασμένη. «Τα πακέτα βοήθειας δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ στο γερμανό φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Φαίνεται λοιπόν πως βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση… Θα πρέπει να να κρατήσουμε τη φράση του Ζ.Κ.Γιουνκέρ κατά του ΔΝΤ, κι αυτό γιατι επανέρχεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο να “αγοράσει” το ESM το δάνειο που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Ταμείο και να αποχωρήσει.