Εκανε πίσω τελικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μετά τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.
Η απόφασή της να ταχθεί υπέρ της πρότασης της ΧΑ για ονομαστική ψηφοφορία προκάλεσε έκρηξη ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τι προηγήθηκε στη Βουλή
Η απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας πυροδότησε εκρηκτικό κλίμα στο Κοινοβούλιο.
Ολα ξεκίνησαν όταν η κ. Κωνσταντοπούλου διάβασε τις επιστολές βουλευτών της ΧΑ που ζητούσαν ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό και το αίτημά τους δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Η πρόεδρος της Βουλής, όμως, αιφνιδίασε τους πάντες λέγοντας πως ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα στην πρόεδρο να κρίνει και να αποφασίζει η ίδια για το αν θα πρέπει να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία – και στη συγκεκριμένη περίπτωση έκρινε πως έπρεπε.
Θύελλα, όρθιοι οι βουλευτές
Αμέσως ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ωρύεται και να φωνάζει «ντροπή!», ενώ μαζί του τάχθηκε και ο έτερος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης. Την ίδια ώρα, και στο ΚΚΕ οι βουλευτές ήταν έξαλλοι, με τη Λιάνα Κανέλλη να κάνει λόγο για απίστευτες καταστάσεις.
Αμέσως οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα.
Αποχώρησε και ο Μιχελογιαννάκης
Ακόμη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης αποχώρησε από την Ολομέλεια μόλις η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την ονομαστική ψηφοφορία. Διαφώνησε με τη διαδικασία και εμφανίστηκε αποφασισμένος «να το τραβήξει στα άκρα».
Εγινε κυβερνητική σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεκλήθη κυβερνητική σύσκεψη μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Ολομέλεια εξαιτίας της πρότασης της Χρυσής Αυγής να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και της μονομερούς απόφασης της προέδρου.
Αμέσως μετά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε από την έδρα ότι η ονομαστική ψηφοφορία ακυρώνεται. Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές των κομμάτων να επιστρέψουν στην αίθουσα ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο.
«Συμπλέετε με τη Χρυσή Αυγή»
Καταπέλτης εναντίον της ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο μετά τον σάλο που προκλήθηκε.
«Δυναμιτίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία με τη θέλησή σας να συμπλέετε με την Χρυσή Αυγή», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Εχετε κάνει τη Βουλή προσωπικό τιμάριο, προσβάλλετε τη διαδικασία και παράδοση με τον νέο θεσμό των συνεντεύξεων, νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε προσωπικές φιλοδοξίες εκτός του Μεγάρου Μαξίμου».
Και συνέχισε: «Πρόκειται για θεσμική γελοιοποίηση. Δεν σέβεστε απολύτως τίποτα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τον κανονισμό. Σας καλώ να συνετιστείτε πραγματικά, στην ηλικία σας να είστε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι μια ευκαιρία για σας να αφήσετε αποτύπωμα θετικό και όχι να λειτουργείτε ως παράγοντας εντάσεων».
«Νομίζω ότι υπονομεύετε και τον λόγο της κυβέρνησης. Εσείς έρχεστε και ρίχνετε το φως στη μιζέρια των διαδικασιών και στους σκοτεινούς διαδρόμους με τη Χρυσή Αυγή. Σας ψηφίσαμε για να αντιληφθείτε ότι είστε πρόεδρος όλης της Βουλής. Ούτε το εκτιμήσατε, ούτε το συνυπολογίσατε. Αν θέλετε να ηγηθείτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτό δεν θα το υποστεί η Βουλή», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η απάντηση της Ζωής
«Ήσασταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Αποφασίστε αν σας ενοχλεί που η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία – και αποτελεί χρηστή εφαρμογή του κανονισμού να είναι και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια. Θα περιφρουρώ το δικαίωμά σας να ελφράζεστε ελεύθερα, αλλά αν προσδοκάτε να εξασφαλίσετε καλή μεταχείριση, κακώς το προσδοκάτε».
Η ανταπάντηση Βενιζέλου
«Ζήτησα την αποπομπή Μπαλτάκου. Δεν ζήτησα τη δική σας αποπομπή. Σεβαστείτε τον ρόλο σας», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Οι περισσότεροι από τους βουλευτές της ΧΑ που είχαν καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας δεν πήραν άδεια από τον εισαγγελέα φυλακών και δεν ήταν παρόντες στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πάντως πως το ΚΚΕ είχε ανακοινώσει πως θα απείχε από ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία αν η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσιζε «υπέρ» της Χρυσής Αυγής, αφού έτσι θα έστρωνε το χαλί στη Χρυσή Αυγή για να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής υπέρ της.