Μονόδρομο αποτελεί πλέον για τη Νέα Δημοκρατία η επιτυχής έκβαση του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.
Aφού μετά το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου οι παροικούντες την «γαλάζια Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι στο εξής κανένα λάθος δεν συγχωρείται επί της διαδικασίας και πως το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή.
Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου
Αύριο, Κυριακή (13/12/2015) πραγματοποιείται η προγραμματισμένη γενική πρόβα του τεχνικού σκέλους των εκλογών, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον θα δουλέψουν όλα «ρολόι» σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα.
Η νέα εταιρεία που ανέλαβε τη μηχανογράφηση της διαδικασίας των εκλογών, η Vodafone, δηλώνει, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, ωστόσο εκείνο που παραμένει ως εκκρεμότητα είναι η οριστικοποίηση της λίστας των 1.700 περίπου εθελοντών, που θα χειρίζονται τα tablets για την αποτύπωση των αποτελεσμάτων.
Την ίδια ώρα που οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ κορυφώνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα, ο κομματικός μηχανισμός της Συγγρού έχει πάρει «φωτιά». Με νωπό ακόμα στις μνήμες το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, άπαντες γνωρίζουν πως η επιτυχής έκβαση της εκλογικής διαδικασίας σε εννέα ημέρες αποτελεί το μείζον ζήτημα για όλους και πρώτα απ’ όλα για την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις
Κι ενώ τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την τελική ευθεία των εκλογών, η ανησυχία που ενυπάρχει εδώ και καιρό στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης είναι πλέον κάτι παραπάνω από έκδηλη.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στη ΝΔ εκτιμούν πως η όλη ένταση περιστρέφεται γύρω από τρία υψίστης σημασίας ζητήματα
Το πρώτο και κυριότερο έχει να κάνει με την προσέλευση του κόσμου στην κάλπη. Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του κόμματος που εκτιμούν πως το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου απαξίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό έννοιες όπως η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Και ως προς αυτό οι ευθύνες σίγουρα βαραίνουν εκείνους που ανέλαβαν να διοργανώσουν τις συγκεκριμένες εκλογές.
Ο φόβος εδώ αποκρυσταλλώνεται σε δύο λέξεις: χαμηλή προσέλευση. Κι ενώ είναι μάλλον απίθανο το κόμμα να ξαναζήσει τις «ένδοξες μέρες» του 2009, όταν περίπου 800.000 άτομα προσήλθαν για να ψηφίσουν, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος την ερχόμενη Κυριακή.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναμένεται να εστιάσουν την εβδομάδα που έρχεται τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, ώστε ο νέος αρχηγός της ΝΔ – όποιος κι αν είναι αυτός – να έχει την πολιτική νομιμοποίηση που απαιτείται για να μπορεί να ασκήσει άνετα και χωρίς αμφισβήτηση τα καθήκοντά του.
Εξάλλου, μια χαμηλή προσέλευση θα δημιουργούσε πρόβλημα και ως προς την κάλυψη των εξόδων για τις εκλογές, πόσω δε μάλλον τη στιγμή που ο «γαλάζιος» κορβανάς είναι αδειανός. Ήδη, με βάση τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, η όλη διαδικασία αναμένεται να κοστίσει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, εάν η προσέλευση των εκλογέων είναι χαμηλή, τότε η γκρίνια και η εσωστρέφεια θα φουντώσουν και πάλι.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά αυτή καθαυτή τη διαδικασία, ήτοι πόσο αξιόπιστη θα είναι. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά και επικίνδυνα, αφού όλοι προσπαθούν να ξορκίσουν τον «εκλογικό Μαμωνά» της 22ας Νοεμβρίου που άναψε τη θρυαλλίδα του εμφυλίου στη ΝΔ. Κανείς δεν θέλει να πάει κάτι στραβά, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το κόμμα και ιδίως για το μέλλον του.
Ο κομματικός μηχανισμός έχει ενεργοποιήσει, για τον λόγο αυτό, δικλείδες ασφαλείας. Ενδεικτικά, σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο δεν μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο λόγο το δίκτυο της εταιρίας, άμεσα θα ενεργοποιηθεί το σύστημα του call center, σύμφωνα με το οποίο οι πληροφορίες για τους ψηφοφόρους θα μεταδίδονται on line στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Επί ποδός θα βρίσκεται και η Vodafone, για να συνδράμει τους εθελοντές και να τους καθοδηγήσει σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.
Τελευταίο αλλά όχι ελάσσονος σημασίας ζήτημα είναι η επόμενη ημέρα και ειδικότερα η ενότητα της παράταξης. Τα όσα βαριά ακούστηκαν μεταξύ των υποψηφίων το προηγούμενο διάστημα, οι κόντρες, οι αντεγκλήσεις και κυρίως η λάσπη στον ανεμιστήρα για «παλιές αμαρτίες» εντός του κόμματος, εγείρουν σοβαρούς φόβους για το τι θα γίνει την επαύριον των εκλογών.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε και για κανέναν, κανείς δεν μπορεί να πει τι θα πράξουν οι ηττημένοι των εκλογών, ενώ ήδη στο παρασκήνιο φουντώνουν εκ νέου σενάρια για ενδεχόμενη σύσταση νέου πολιτικού φορέα με κεντροδεξιά χροιά, αμέσως μετά τις γαλάζιες κάλπες.
Όλα αυτά οξύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Εκείνο που προέχει, σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή μιας ορθής εκλογικής διαδικασίας. Κι εδώ, ακριβώς, ισχύει το γνωστό αρχαιοελληνικό απόφθεγμα: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».