Συνθήκες πρωτοφανούς ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία στον βραχύ χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες.
Οι δύο βασικοί πόλοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα αναμετρηθούν όπως όλα δείχνουν μέχρις εσχάτων, ενώ μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η Λαϊκή Ενότητα, όπως και οι Αν.Ελλ, αλλά και το κόμμα Λεβέντη, είναι από τις ασταθείς μεταβλητές του συστήματος που συσκοτίζουν για την ώρα τις ασφαλείς προβλέψεις.
Αναπροσαρμογές στον ΣΥΡΙΖΑ
Στα ρετιρέ του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν με σχετική ψυχραιμία τα τελευταία ευρήματα που δείχνουν ότι η νίκη θα κριθεί οριακά και προχωρούν σε τακτικές αναπροσαρμογές με στόχο την αναχαίτιση των φυγόκεντρων δυνάμεων και την προσέγγιση της μεγάλης δεξαμενής των αναποφάσιστων που παραμένει σε διψήφια επίπεδα.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας, όπως αναγνωρίζουν στην Κουμουνδούρου, είναι πλέον ανέφικτος, μετά τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος που σκόρπισε απογοήτευση σε μεγάλο τμήμα της βάσης και προκάλεσε τη ραγδαία ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων και τη διάσπαση.
Ωστόσο το αγκάθι των μετεκλογικών συμπράξεων παραμένει και προκαλεί ιλίγγους. Η αρχική θέση της ηγετικής ομάδας υπό τους Α. Τσίπρα και Ν. Παππά που απέκλειε οποιαδήποτε συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, φαίνεται πως μετριάζεται τώρα, μετά τις παρεμβάσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Ν. Βούτση, οι οποίοι, βλέποντας ότι οι Αν.Ελλ δοκιμάζονται δεινά, αφήνουν διάπλατα ανοικτή την πόρτα κυβερνητικής σύμπλευσης με τα δύο τελευταία κόμματα.
Όχι στη συνεργασία με τη ΝΔ
Προσώρας ο κ. Τσίπρας απορρίπτει την επιλογή του «μεγάλου συνασπισμού» με τη ΝΔ, έχοντας όμως πειστεί ότι νέες εκλογές δεν αντέχει ο τόπος.
Ως εκ τούτου, ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους γαλάζιους, με στόχο την ενίσχυση της συσπείρωσης που σήμερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του, κινείται στις παρυφές του 50%. Και την ίδια στιγμή, αποφεύγει να πολώσει την ατμόσφαιρα με τη Λαϊκή Ενότητα, συντηρώντας τις γέφυρες με τον κόσμο που αποχώρησε, βλέποντας την διάψευση των προσδοκιών.
Εγκαταλείποντας την απολογητική ρητορική και το αδιάφορο σύνθημα «Μόνο Μπροστά», ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει από σήμερα μια περισσότερο αιχμηρή καμπάνια με τίτλο «Κερδίζουμε το αύριο» και με στρατηγικό στόχο να πείσει το εκλογικό σώμα ότι είναι το καταλληλότερο κόμμα για να διαχειριστεί τους επαχθείς όρους του τρίτου Μνημονίου με όρους κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το μήνυμα της αντεπίθεσης σήμερα Πέμπτη από το Αιγάλεω και το «σφαγείο» της Β΄ Αθηνών εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε κατά κράτος τη μάχη. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία και τους αγρότες θα επιχειρήσει επαναπροσέγγιση των απογοητευμένων ψηφοφόρων.
Παράλληλα, μεγάλο μέρος της προσοχής εστιάζεται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων προκειμένου να καλυφθούν τα σοβαρά κενά που άφησε η αποχώρηση πολλών βουλευτών όχι μόνο στις περιφέρειες της Αττικής, αλλά και σε κρίσιμες εκλογικά περιοχές, όπως η Αχαΐα και η Βοιωτία.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Ρηγίλλης
Την ίδια στιγμή στη ΝΔ, βλέπουν με μεγάλη ικανοποίηση την οποία πάντως προτιμούν να κρατούν εντός των τοιχών, το γεγονός ότι μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, η ΝΔ ανέλπιστα δείχνει ανακτά την εμπιστοσύνη αποστρατευμένων οπαδών και τμήματος της κοινωνίας. Το γεγονός ότι σε μια έστω, δημοσκόπηση εμφανίζεται οριακά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό ότι η κεντρική πολιτική γραμμή για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ αποδεικνύεται πολιτικά και εκλογικά παραγωγική και διεμβολίζει επιτυχώς ευρείες κατηγορίες πολιτών που επιθυμούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Επαναφέροντας βαθμιαία τη ΝΔ στην κεντροδεξιά της κοίτη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος κερδίζει διαρκώς πόντους δημοφιλίας, ξαναχτίζει μεθοδικά το brand name του κόμματος στη συνείδηση της κοινωνίας, ανοίγοντας το κόμμα στο κέντρο με τη βοήθεια όλων των κορυφαίων στελεχών.
Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό, η ΝΔ δίνει την εικόνα ενός στιβαρού κόμματος που λειτουργεί συλλογικά και…κινδυνεύει να ξανακερδίσει, καθώς βλέπει κανείς στην πρώτη γραμμή της μάχης να δραστηριοποιούνται όλα τα στελέχη αιχμής που είχαν απομακρυνθεί επί ημερών Σαμαρά.
Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τα ψηφοδέλτιά της με πρόσωπα που ανήκουν από τον φιλελεύθερο χώρο μέχρι τις τάξεις της Κεντροαριστεράς.