Tης Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το νόμισμα θα είναι το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να φέρει λύση για το χρέος και μοιραία η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;», καθώς οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του εμφανίζουν το ποσοστό των πολιτών που είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο μιας νομισματικής αλλαγής να αυξάνεται όλο και περισσότερο, εξαιτίας της αδιέξοδης καθημερινότητας.
Από τις αναλύσεις των δημοσκοπικών μετρήσεων, μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι το κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη για τις πρακτικές του στρατηγείου των Βρυξελλών φουντώνει και στη χώρα μας, αφού οι πολίτες εμφανίζονται να αμφισβητούν την οικονομική πολιτική της ύφεσης που ακολουθείται στις χώρες του νότου, αλλά και τη λογική των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας. Παράλληλα, δεν κρύβουν την οργή τους για τη στάση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών στο Προσφυγικό, καθώς διαφωνούν με τη λογική των κλειστών συνόρων και τον εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές στη χώρα μας.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία και μη έχοντας άλλο πειστικό αφήγημα (δεδομένου ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα τα κόμματα είναι δέσμια των μνημονίων), η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα με τη λογική: «Τα κάναμε όλα, τα δώσαμε όλα, η Ευρώπη και οι δανειστές δεν θέλουν να δώσουν τίποτα. Η λύση είναι μία: Η έξοδος από τη Νομισματική Ενωση.
[irp posts=”78696″ name=”Εκλογές 2017: Ο Τσίπρας κι όλο το παρασκήνιο”]
Η επιστροφή στο νόμισμά μας, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προσελκύσει πολλούς επενδυτές». Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όλο το τελευταίο διάστημα λειτούργησε με τη λογική και την πίστη ότι οι δανειστές και οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σεβόμενοι την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Εχοντας αυτό, μάλιστα, κατά νου, έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί όλο το πρόγραμμα με κάθε τίμημα και προσπάθησε να μην επικεντρωθεί στη μείωση των συντάξεων και στα σκληρά εργασιακά, αλλά στην επόμενη ημέρα, η οποία θα έρθει μετά το τέλος και της δεύτερης αξιολόγησης. Φυσικά, μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης και ένα μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, αφού κάθε τόσο προκύπτει ένα νέο πρόβλημα, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών θέτουν συνεχώς και ένα καινούργιο ζήτημα.
Αν, λοιπόν, το ίδιο συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι εταίροι μας, μέσα από προσχηματικές δικαιολογίες, δεν κάνουν το επόμενο βήμα, τότε όλα είναι ανοικτά και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο.Εάν, μάλιστα, οι εταίροι επιμείνουν ότι, προκειμένου να συμμετάσχει και το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας, θα πρέπει να υπάρξει και ένα τέταρτο μνημόνιο, τότε όλα είναι ανοικτά.Το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει πλέον επιχειρηματολογία, καθώς το βασικό επιχείρημα «Εμείς θα τα κάνουμε αλλιώς» έχει εκλείψει, όλα δείχνουν ότι θα προσανατολιστεί σε μια νέα λογική, που θα λέει ότι μόνο με την αλλαγή νομίσματος μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τονώσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μέσα και από το Προσφυγικό, λέγοντας ότι η Ελλάδα ανέλαβε ένα δυσανάλογο φορτίο ευθυνών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λογικής, χωρίς ωστόσο να της δοθεί καμία ιδιαίτερη βοήθεια από τους εταίρους της.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η τοποθέτηση του Δ. Παπαδημητρίου στη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, να διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για το… απονενοημένο, στην περίπτωση που δεν της δοθεί μια λύση στο τέλος του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Μαξίμου, και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου, δηλώνει συχνά-πυκνά ότι όλες οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στηρίζονται στη λογική και την πίστη ότι οι δανειστές και οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σεβόμενοι την απόφαση του Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μη εφαρμογή της συμφωνίας θα φέρει άλλες εξελίξεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στην τελευταία του ομιλία ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
Ο γνωστός καθηγητής Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος των Αμερικανών και του εβραϊκού λόμπι, είναι άλλωστε ο εμπνευστής του διπλού νομίσματος, για το οποίο στο παρελθόν -την περίοδο δηλαδή της διαπραγμάτευσης- είχε γίνει πολύς λόγος. Θεωρείται δυνατός «παίκτης» σε όλα τα επίπεδα και για αυτό εμφανίστηκε στην πρώτη του παρθενική συνέντευξη στην ΕΡΤ ιδιαίτερα σίγουρος ότι πολύ γρήγορα θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Ο υπουργός απέφυγε, πάντως, να τοποθετηθεί στο τι θα συμβεί αν η αξιολόγηση δεν κλείσει και τα πράγματα μείνουν στον αέρα.